Senatul francez a adoptat joi, la cateva zile dupa Adunarea Nationala (Camera inferioara a Parlamentului), o rezolutie prin care cere recunoasterea Palestinei ca stat de catre Franta si o "reluare fara intarziere" a negocierilor israeliano-palestiniene, relateaza AFP."

Rezolutia, sustinuta de socialisti, ecologisti si comunisti, care are doar valoare simbolica, a fost adoptata cu un scor strans de 153 de voturi la 146.

In opinia initiatorului rezolutiei, Gilbert Roger, recunoasterea unui stat palestinian este "primul pas catre o relatie de la egal la egal intre israelieni si palestinieni" si "conditia sine qua non a deschiderii unor negocieri veritabile".

Initiativa stangii se inscrie intr-o miscare globala in Europa, care considera recunoasterea un mijloc de a se exercita presiuni in vederea relansarii procesului de pace muribund si salvarii solutiei cu doua state, scrie MEDIAFAX.

Deputatii irlandezi au adoptat miercuri o motiune simbolica prin care indeamna Guvernul sa recunoasca Palestina, dupa ce parlamentarii britanici si spanioli au adoptat texte similare.

Votul senatorilor francezi intervine in contextul in care tensiunile pe teren s-au intensificat miercuri, dupa uciderea in Cisiordania, la o manifestatie, a unui oficial palestinian de rang inalt, Ziad Abu Ein, in confruntari cu militari israelieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.