Statele Unite nu mai tin persoane in detentie in Afganistan, dupa 13 ani de la invadarea acestei tari si inlaturarea de la putere a talibanilor, a afirmat miercuri un oficial american, citat de AFP.

Aceasta sursa, care a solicitat anonimatul, a adaugat ca ultimii detinuti "originari din tari terte", adica nici americani, nici afgani, nu se mai afla sub responsabilitatea Statelor Unite si ca Pentagonul nu mai are vreun centru de detentie in Afganistan.

Autoritatile de la Kabul vor avea autoritate asupra tuturor inchisorilor din Afganistan din momentul intrarii in vigoare a tratatului bilateral de securitate, la 1 ianuarie 2015, potrivit acestui oficial.

Printre aceste inchisori este si foarte controversatul complex de la Bagram, situat la aproximativ 40 de kilometri de Kabul, unde detinutii au fost torturati in perioada "razboiului impotriva terorismului", decretat de fostul presedinte american George W. Bush dupa atentatele din 11 septembrie 2001, scrie MEDIAFAX.

In primavara anului 2013, Washingtonul a transferat controlul asupra acestei inchisori fortelor afgane, dar a pastrat sub responsabilitatea sa aproximativ 50 de detinuti straini, printre care si pakistanezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.