Cel mai mic exemplar din lume al Noului Testament a fost creat de compania Jerusalem Nano Bible, care a reusit sa tipareasca toate cele 27 de carti ale textului sacru pe un mic cip de siliciu, iar in prezent asteapta validarea recordului din partea Guinness World Records, potrivit dailymail.co.uk.

Compania israeliana Jerusalem Nano Bible a colaborat cu Universitatea din Tel Aviv pentru realizarea celui mai mic exemplar din lume al Noului Testament.

Cartea a fost tiparita pe un cip de siliciu cu latura de doar 4,76 de milimetri. Fiecare litera are o latime de 18 milionimi dintr-un metru, iar textul poate fi citit doar cu ajutorul unui microscop.

Textul tiparit este versiunea greceasca a Noului Testament, validarea acestuia fiind realizata de un expert biblic, ce a confirmat ca micul cip de siliciu contine o versiune recunoscuta a textului biblic.

"Telul nostru este sa putem produce in masa aceasta versiune a cartii si sa o putem pune pe piata pentru a fi disponibila tuturor", a declarat David Almog, seful departamentului de vanzari al companiei, care a precizat ca reusita va putea fi folosita in domeniul bijuteriilor.

Compania intentioneaza sa produca, in viitor, si o nano-versiune a Vechiului Testament.

Jerusalem Nano Bible doreste ca Guinness World Records sa valideze reusita, acordandu-i titlul de detinatoare a recordului mondial pentru cea mai mica versiune a Noului Testament, scrie MEDIAFAX.

In prezent, recordul oficial pentru cea mai mica biblie este detinut de un indian, care a creat o versiune a cartii sfinte cu dimensiunile de 2,8 x 3,4 x 1 centimetru.

Pe de alta parte, recordul pentru cea mica carte din lume este detinut de volumul "Teeny Ted from Turnip Town", o reproducere a unei carti de povesti de 30 de pagini, care este atat de mica incat poate incapea pe latimea unui fir de par. Cartea a fost tiparita folosind cristale de siliciu pur si a costat 15.000 de dolari. Volumul a fost scris de Malcolm Douglas Chaplin si publicat de fratele sau, Robert, la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Citeste si:
Sensy, pe ultima sută de metri cu sarcina. A ales deja numele...
Sensy, pe ultima sută de...

Cartea masoara 70 x 100 micrometri. Paginile sale, care sunt prea mici pentru a putea fi citite chiar si la un microscop, sunt tiparite pe o singura tablita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.