Politica dusa de Moscova antreneaza dificultati pentru Republica Moldova, Georgia si Ucraina, tari aflate in vecinatatea Uniunii Europene, apreciaza cancelarul german Angela Merkel intr-un interviu pentru editia de duminica a cotidianului conservator Die Welt, relateaza AFP.

"Cu (Republica) Moldova, Georgia si Ucraina avem trei tari din vecinatatea noastra, la est, care au semnat in mod suveran un acord de asociere cu Uniunea Europeana. Rusia cauzeaza dificultati acestor trei tari", a subliniat Merkel pentru Die Welt, potrivit unor fragmente difuzate inainte de publicare.

"Vedem, in plus, ca Rusia incearca sa mentina sub dependenta economica si politica anumite tari din vestul Balcanilor", a adaugat cancelarul german.
Merkel a fost intrebata ce parere are despre criticile pe care i le-au adresat trei fosti cancelari germani, si anume conservatorul Helmut Kohl si social-democratii Helmut Schmidt si Gerhard Schröder, sustinatori ai unei linii mai flexibile fata de Moscova, scrie MEDIAFAX.

"Sunt convinsa ca raspunsul european comun la actiunile Rusiei este bun", a replicat ea. "Faptul ca Rusia a incalcat Memorandumul de la Budapesta din 1994 privind integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei nu trebuie sa ramana fara urmari", a adaugat cancelarul conservator.

Presedintele rus Vladimir Putin a sustinut joi un discurs virulent, in care a acuzat Occidentul ca vrea sa "franeze" avantul Rusiei si ca ar cauta in continuare sa o traga in jos atunci cand devine "prea puternica, independenta", pe fondul crizei din jurul Ucranei.

Tarile occidentale, care acuza Kremlinul ca-i sustine militar pe separatistii din estul Ucrainei, o acuzatie respinsa de catre Moscova, au impus mai multe serii de sanctiuni Rusiei, care-i pun economia la grea incercare. Moscova a reactionat fata de aceste sanctiuni prin masuri de restrictionare a anumitor produse europene si americane.

In cel mai recent exemplu, autoritatile veterinare rusesti au anuntat miercuri suspendarea incepand de luni a importurilor de fructe si legume provenind din Albania, afirmand ca tara prezinta ca fiind ale sale produse europene interzise in Rusia.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.