Marea Britanie a reinceput luni sa coopereze cu partenerii sai din UE in anumite domenii ale justitiei penale si politiei, punand in aplicare mandatul european de arestare si participand la impartasirea informatiilor despre criminalitatea organizata.

"Comisia Europeana se felicita pentru aceasta initiativa care arata ca Marea Britanie va continua sa coopereze cu vecinii sai in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere in cadrul european", a subliniat vicepresedintele Frans Timmermans. Marea Britanie a recurs in iunie 2013 la posibilitatea oferita de Tratatul de la Lisabona de a se retrage pana la 1 decembrie 2014 din cele 133 de instrumente de cooperare in domeniul justitiei penale si politiei.

Insa in noiembrie 2014 deputatii britanici au votat pentru reintegrarea a 35 de instrumente, inclusiv Agentia de Politie europeana EUROPOL, mandatul european de arestare si schimbul de informatii cu statele membre Schengen, din care Marea Britanie nu face parte. "Mandatul european de arestare ne ajuta sa luptam impotriva crimei transforntaliere, sa extradam infractori straini, sa-i gasim pe cei care incearca sa fuga de lege si sa-i aducem in justitie", a declarat ministrul de Interne Theresa May.

Premierul britanic David Cameron ramane insa intransigent fata de Uniunea Europeana, mai ales in domeniul liberei circulatii. El a prezentat vineri un plan de limitare a ceea ce a catalogat un "aflux exceptional de mare de imigranti veniti din restul UE", dar a recunoscut ca este necesara o modificare a tratatelor europene pentru a-l pune in aplicare.

Membra UE din 1973, Marea Britanie a obtinut patru derogari, si anume sa nu participe la Uniunea Economica si Monetara, sa nu adere la Spatiul Schengen, sa nu participe la cooperare in domeniile Justitiei si politiei si sa nu adere la Carta UE a Drepturilor Fundamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.