Compania britanica Gemfields PLC a descoperit un rubin brut, de 40,23 carate, in mina sa Montepuez din Mozambic, dezvaluind cu aceasta ocazie ca nestemata in cauza reprezinta "unul dintre cele mai importante rubine descoperite in timpurile recente", informeaza Reuters.

Reprezentantii firmei britanice au dezvaluit miercuri ca rubinul a fost evaluat de specialistii de la Gübelin Gem Lab din Elvetia, inainte de licitatia de rubine pe care Gemfields PLC o va organiza luna viitoare la Singapore.

"Desi este dificil de analizat in aceasta stare bruta, transparenta si culoarea cristalului indica faptul ca o nestemata importanta ar putea fi taiata din acea piatra bruta", a declarat Daniel Nyfeler, managerul general al companiei Gübelin Gem Lab.

Cele mai apreciate rubine sunt in mod traditional cele in nuante de rosu aprins cu mici inflexiuni albastre. Totusi, rubinele din Mozambic sunt adeseori bogate in nuante de roz, datorita variatiilor de minerale din depozitele din acea regiune africana.

Printre cele mai renumite rubine din lume sunt Delong Star Ruby, o nestemata de 100,32 de carate, si Hixon Ruby Crystal, o nestemata de 196,10 de carate, considerata unul dintre rubinele de talie mare care se apropie cel mai mult de perfectiune, scrie MEDIAFAX.

La inceputul acestei luni, un rubin de 8,62 de carate descoperit in Myanmar a fost vandut la licitatie de casa Sotheby's cu pretul record de 8,57 milioane de dolari - aproape 1 milion de dolari per carat.

Compania Gemfields PLC detine 75% din actiunile minei Montepuez si a obtinut in luna iunie 33,5 milioane de dolari in prima ei licitatie de rubine si corindoane brute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.