Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) vor putea in curand sa descopere savoarea cafelei italiene in spatiu, gratie unei masini de espresso, conceputa special pentru a surmonta dificultatile generate de functionarea in conditii de imponderabilitate, informeaza AFP.

ISSpresso, o masina de aproximativ 20 de kilograme, va fi lansata spre ISS duminica, in acelasi timp cu o astronauta italiana care lucreaza pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA), Samantha Cristoforetti, au anuntat creatorii sai.

Aceasta masina espresso cu capsule "extraterestre" reprezinta fructul unei colaborari intre Argotec, o companie italiana de inginerie specializata in conceperea de sisteme aeronautice si in prepararea de alimente care pot fi consumate in spatiu, si Lavazza, un brand italian de cafea.

In varsta de 37 de ani, Samantha Cristoforetti "va fi nu doar prima astronauta italiana care va ajunge in spatiu, dar si primul astronaut din istoria cuceririi spatiale care va savura un espresso italian autentic pe orbita", au declarat cele doua companii intr-un comunicat comun.

"ISSpresso reprezinta o provocare tehnologica, in conformitate cu caietul de sarcini tehnice si cu masurile de securitate ultra stricte pe care Agentia spatiala italiana ni le-a impus", a declarat David Avino, directorul general al Argotec.

Inginerii italieni au fost nevoiti sa invinga dificultatile generate de principiile de fizica si mecanica a fluidelor, care sunt foarte diferite in spatiu fata de cele de pe Terra, scrie MEDIAFAX.

Samantha Cristoforetti, care este si capitan in Fortele Aeriene italiene, va pleca spre ISS la bordul unei capsule Soyuz, ce va fi lansata de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Un american, Terry Virts, si un rus, Anton Skaplerov, completeaza acel echipaj de astronauti.

Ei se vor intalni la bordul ISS cu ceilalti trei astronauti prezenti pe avanpostul orbital, americanul Barry Wilmore si rusii Alexandr Samokutiaiev si Elena Serova.

Samantha Cristoforetti, Tery Virts si Anton Skaplerov vor ramane pe ISS pana in mai 2015. Barry Wilmore, Alexandr Samokutiaiev si Elena Serova, ajunsi la bordul ISS pe 25 septembrie, vor reveni pe Terra la inceputul lunii martie.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.