Locuitorii din Ucraina se pregatesc de iarna printre ruine, fara curent electric si materiale de constructii pentru a-si repara casele.

Satul Stepanivka, din estul Ucrainei, a fost distrus aproape in intregime distrus de razboi. "Voi planta ceva la primavara, daca voi mai fi in viata pana atunci", spune Vitali, un ucrainean in varsta de 62 de ani care locuieste in acest sat. Casa lui a ramas in picioare, dar poarta urmele confruntarilor violente intre fortele ucrainene si rebelii prorusi, care s-au soldat cu zeci de morti in acest sat izolat.

"Dupa cum arata acum, totul trebuie reconstruit", adauga suspinand batranul, sprijinindu-se intr-o lopata si privind spre casa mica, alba. O parte a constructiei si un perete s-au prabusit, iar batranul a incercat in zadar sa acopere gaura cu o bucata de metal ruginita, "in asteptarea zapezii". Folii din plastic sunt folosite in locul ferestrelor.

Batranul, purtand o vesta de camuflaj, a pregatit lemne pentru a incalzi camerele care nu au fost distruse, unde intentioneaza sa se refugieze in cursul iernii. In gradina, printre sfecla si un rest de racheta, se observa numeroase fire electrice: asemenea unui sfert dintre cei 1.300 de locuitori ai satului, batranul este in continuare fara curent electric. In timpul iernii, in aceasta regiune se inregistreaza temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

"Am primit haine groase si alimente" oferite de reprezentanti din autoproclamata republica Donetk, spune Zimalina, in varsta de 16 ani, care locuieste impreuna cu parintii intr-o casa ce nu a fost distrusa de razboi. Rebelii prorusi le-au promis, de asemenea, "carbune gratis". Donbas, regiune miniera, detine importante zacaminte de carbune. La Stepanivka, urmele confruntarilor intense din cursul verii sunt vizibile la fiecare colt de strada, unde au ramas obuze ruginite si masini distruse. Jumatate dintre locuitori nu au venit sa constate pagubele, in timp ce altii fac eforturi sa repare ceea ce a fost distrus. In scoala din sat, distrusa de tiruri de artilerie, un muncitor repara o camera, unde sunt depozitate echipamente si carti.

La cateva strazi distanta, o echipa de tehnicieni, trimisi, dupa cum afirma ei, de autoritatile din republica Donetk, conecteaza la reteaua de energie electrica locuinta unei batrane, care ii priveste sprijinindu-se cu mana tremuranda de balustrada instabila.

Citeste si:
Armata guvernamentala siriana este pe punctul de a recuceri Ghouta...
Armata guvernamentala siriana...

Purtand un fular si o caucila din lana, batrana Raissa Savcenko a fugit din calea luptelor. La intoarcerea in sat, a constatat ca nu "mai are nici ferestre si nici acoperis la casa", iar "tavanul s-a prabusit", explica ea. Unul dintre copiii sai a venit special din Rusia pentru a se ocupa de reparatii. In fiecare camera sunt depozitate provizii pentru iarna: varza, struguri, borcane pline de muraturi. "Am si carbune", spune batrana, cu bucurie. In schimb, Iuri Pozisenko sta in fata casei, intacta in urma confruntarilor din sat; el plange insa "in fiecare zi" moartea fiului sau, Serghei, ucis la sfarsitul lunii iulie intr-o ofensiva a armatei ucrainene. Tanarul incerca in ziua aceea sa ajunga cu masina intr-un loc sigur, dar a fost impuscat de un lunetist. "A incercat sa se ridice, dar nu a reusit. A murit dupa cinci sau zece minute in bratele noastre", povesteste batranul, pentru care vantul rece din Stepanivka nu mai are niciun efect.

Citeste si:
10 descoperiri uimitoare si recente din situri arheologice
Secrete ascunse de ruine: 10...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.