In scopul protejarii intereselor nationale ucrainene si pentru mentinerea stabilitatii in zona euro-atlantica Ucraina trebuie sa se mentina in afara Aliantei Nord-Atlantice.

"Fara niciun dubiu, este foarte important ca Ucraina sa ramana in afara oricarui bloc militar, atat pentru consolidarea stabilitatii in spatiul euro-atlantic, cat si pentru protejarea intereselor nationale ucrainene", a declarat Serghei Lavrov, potrivit AFP, intr-o conferinta de presa organizata la Moscova impreuna cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó.

In urma cu cateva ore, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a cerut Occidentului garantii ca Ucraina nu va adera la Alianta Nord-Atlantica. "Vrem garantii de suta la suta ca nu exista un plan de admitere a Ucrainei in NATO", a declarat Peskov la BBC. "De asemenea, vrem garantii ca NATO va inceta sa se mai apropie de frontierele Rusiei si ca se va pune capat incercarilor de afectare a echilibrului de forte", a adaugat Peskov.

Administratia prooccidentala de la Kiev a denuntat presiunile exercitate de Rusia pe aceasta tema. "Le reamintesc colegilor rusi ca Ucraina este un stat independent si suveran. Nu avem nevoie de sufleuri si nu acceptam presiunile", a reactionat Eugen Perebinis, purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.