Primul pas pentru aducerea Coreei de Nord in fata Curtii Penale Internationale pentru crime impotriva umanitatii a fost facut de Natiunile Unite.
Dupa o dezbatere intensa, o comisie ONU pentru drepturile omului a votat, cu 111 voturi pentru, 19 impotriva si 55 de abtineri, o rezolutie prin care cere Consiliului de Securitate sa sesizeze CPI. Votul a provocat furia ambasadorului nord-coreean, Sin So Ho, care a anuntat ca nu mai are "nevoie de dialog privind drepturile omului" cu Uniunea Europeana, care alaturi de Japonia se afla la originea acestei rezolutii.

El a avertizat ca votul are putea avea consecinte grave si ca nu exista niciun motiv ca Phenianul "sa franeze efectuarea testelor nucleare".
Textul rezolutiei se refera in mare parte la un raport al ONU facut public in februarie, care constata incalcari ale drepturilor omului "fara egal in lumea contemporana".
Coreea de Nord a incercat in repetate randuri sa amendeze textul, insa, in pofida amenintarilor cu represalii din partea diplomatilor nord-coreeni, proiectul a fost doar putin modificat, scrie MEDIAFAX.

Documentul urmeaza sa fie examinat de Adunarea Generala in ansamblul sau, in decembrie, urmand sa fie stabilit daca Consiliul de Securitate va accepta rezolutia si va denunta efectiv regimul de la Phenian la CPI. China si Rusia, membri permanenti ai Consiliului, se vor opune cel mai probabil unei asemenea posibilitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.