Cele doua valuri "considerabile" ale extinderii Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au schimbat in mod semnificativ situatia geopolitica.

"Am asistat la doua valuri ale expansiunii NATO incepand din 2001", a declarat presedintele rus. "Daca imi amintesc corect, sapte tari - Slovenia, Slovacia, Bulgaria si trei tari baltice, Estonia, Letonia si Lituania - au aderat la NATO in 2004. Alte doua tari au aderat in 2009. Acestea au fost schimbari semnificative ale jocului geopolitic", a apreciat cel mai puternic om din Rusia. "In plus, numarul bazelor militare creste", a continuat liderul de la Kremlin, adaugand "are Rusia baze militare in toata lumea? NATO si Statele Unite au baze imprastiate pe tot globul, inclusiv in zone din apropierea frontierelor noastre, iar numarul lor creste".

"Si mai mult, recent s-a decis mobilizarea unor Forte pentru operatiuni speciale, din nou, in apropierea frontierelor noastre", a insistat seful statului rus. Putin a mai declarat ca Rusia a reluat zborurile aviatiei strategice in urma cu mai multi ani, dupa ce a observat ca Statele Unite si NATO nu au facut pasi in aceeasi directie cu Rusia, scrie MEDIAFAX.

"Ati mentionat diverse exercitii, zboruri, miscari de nave si asa mai departe", a raspuns presedintele rus unei intrebari, adaugand "continua toate acestea? da, intr-adevar". "Insa, mai intai, ati spus... ca au fost efectuate in spatiul international european. Ei, bine, spatiul aerian este ori international (neutru) ori european", a spus el. "Deci, notati va rog ca exercitiile noastre au fost efectuate exclusiv in apele internationale si in spatiul aerian international", a subliniat Putin.

"In 1992, am suspendat zborurile aeronavelor noastre strategice, iar acestea au ramas la bazele lor aeriene multi ani. In acest timp, partenerii nostri americani au continuat zborurile aeronavelor lor nucleare in aceleasi zone ca inainte, inclusiv in zone aflate in apropierea frontierelor noastre", a spus liderul de la Kremlin. "De aceea, in urma cu mai multi ani, vazand ca nu exista evolutii pozitive, (vazand ca) nimeni nu este pregatit sa se intalneasca cu noi la jumatatea drumului, am reluat zborurile aviatiei noastre strategice catre zone indepartate", a mai declarat Putin.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.