Ministerul rus al Apararii a respins miercuri acuzatiile NATO privind prezenta unor convoaie militare ruse in Ucraina, spunand ca sunt fara fundament.

"Am incetat deja sa mai acordam atentie acestor declaratii fara fundament ale comandantului suprem al fortelor aliate NATO in Europa, Philip Breedlove, privind asa-zisele convoaie militare ruse pe care le vede intrand in Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Igor Konasenkov, citat de agentia publica RIA Novosti.

Aceste acuzatii "regulate" privind prezenta militara rusa in Ucraina "nu s-au bazat niciodata pe nici un fapt", a subliniat el.

La randul sau, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a denuntat tentativele Aliantei Nord-Atlantice de a genera un "sentiment antirus" in Europa si "consolidarea prezentei militare straine in apropierea imediata a frontierelor ruse", in special a celei cu Ucraina.
Analiza evenimentelor "impune necesitatea mentinerii trupelor din districtul militar sud (care include frontiera ruso-ucraineana-n.r.) in stare de alerta pentru a putea asigura securitatea tarii si a aliatilor sai pe axa strategica sud-vest", a declarat Soigu, citat de RIA Novosti.

"In aceste conditii, una dintre sarcinile prioritare este formarea unui adevarat grup militar autosuficient care sa reuneasca soldati din toate fortele in interiorul peninsulei Crimeea", anexata in martie de Rusia, a precizat el. Situatia in sud-vestul Rusiei ramane "complicata", "in special din cauza situatiei din Ucraina", a adaugat ministrul rus.

Comandantul suprem al fortelor aliate din Europa, Philip Breedlove, a anuntat miercuri, in cursul unei vizite la Sofia, ca NATO a observat in ultimele doua zile intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse in Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie si trupe combatante. "In ultimele doua zile, am observat aceleasi lucruri ca OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa). Am vazut convoaie cu echipamente rusesti, tancuri rusesti, sisteme de aparare antiaeriana rusesti, artilerie rusa si trupe de lupta ruse intrand in Ucraina", a explicat generalul Breedlove.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

"Nu avem inca o imagine clara asupra numarului. Am vazut mai multe convoaie", a adaugat el.

Observatori ai OSCE au informat marti ca 43 de camioane militare fara numere de inmatriculare se indreptau catre centrul orasului Donetk, bastion al fortelor separatiste proruse din estul Ucrainei.

Cinci dintre aceste camioane tractau echipamente de artilerie si alte cinci lansatoare de rachete multiple, a precizat organizatia intr-un comunicat.

"Ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca ne regasim intr-o situatie in care vechea frontiera dintre Ucraina si Rusia este complet penetrabila. Ea este deschisa", a mai afirmat generalul Breedlove.

"Fortele, banii, sprijinul, proviziile, armele circula liber de o parte si de cealalta, iar acesta nu este un lucru bun", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.