Primii doi emitatori de gaze cu efect de sera la nivel mondial, China si Statele Unite, au stabilit miercuri la Beijing noi obiective in acest domeniu.

China, primul poluator mondial cu gaze cu efect de sera, a adoptat obiectivul unui "varf la orizontul lui 2030", dar intentioneaza sa "incerce sa-l atinga mai devreme", a anuntat Casa Alba.

La randul lor, Statele Unite s-au angajat in vederea unei reduceri pana in 2025 a emisiilor cu 26-28% fata de nivelul din 2005.
Este pentru prima data cand China se angajeaza cu privire la un varf al emisiilor, adica a anului incepand din care acestea vor inceta sa mai creasca si din care curba se va inversa. Aceste anunturi au fost facute in timp ce presedintele american Barack Obama era primit la Beijing de catre omologul sau chinez Xi Jinping, dupa ce ambii lideri au particiat cu o zi inainte la Summitul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC).

Obama saluta acordul istoric cu China in problema modificarilor climatice

Constatarea stiintifica este fara drept de apel: eforturile actuale sunt insuficiente pentru a limita cresterea temperaturii mondiale cu doua grade Celsius, obiectivul pe care si l-a stabilit comunitatea internationala cu scopul de a evita o accelerare catastrofica a modificarilor climatice.

Insa, la sfarsitul lui 2015, Conferinta anuala a ONU asupra modificarilor climatice vrea sa obtina un acord suficient de ambitios pentru militarea incalzirii globale la un nivel de doua grade Celsius. Beijingul si Washingtonul sunt hotarate sa ajunga la acest acord la Paris, a declarat Xi Jinping.

Statele Unite si China reprezinta impreuna peste 40% din totalul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) de pe planeta. Emisiile de CO2 per capita in China le depasesc deja pe cele ale Uniunii Europene. Obiectivul american "este totodata ambitios si realizabil", a comentat un oficial american de rang inalt sub protectia anonimatului. Insa acest obiectiv ar putea sa se loveasca de opozitia congresmenilor.

"Faptul ca Statele Unite si China, considerate in mod traditional liderii taberelor opuse (in negocierile cu privire la incalzirea globala), avanseaza impreuna, va avea un impact important", a adaugat el.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

Insa imediat dupa anuntul de la Beijing, liderul republicanilor in Senat Mitch McConnell a catalogat ca "nerealist" obiectivul american. In negocierile privind modificarile climatice, China cere in mod sistematic sa nu fie supusa acelorasi solicitari ca tarile industrializate.

Beijingul insista asupra principiului "responsabilitati comune dar diferite", potrivit caruia responsabilitatea luptei impotriva incalzirii globale revine in principal tarilor dezvoltate, scrie MEDIAFAX.

Europa, la randul sau, s-a angajat la o reducere cu cel putin 40% a emisiilor pana in 2030, raportat la nivelul din 1990. Luna trecuta, comisarul european pentru Clima Connie Hedegaard a indemnat Statele Unite sa-si asume un obiectiv "concret si ambitios" in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. In ceea ce priveste anul pe care-l va alege China pentru a incepe sa-si reduca emisiile, Hedegaard a declarat ca "daca acesta va fi 2030, va fi prea tarziu. O data mult mai apropiata ar fi un cadou din partea Chinei pentru intreaga lume".

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

A doua economie mondiala si totodata prima piata pentru automobile din lume, China este nevoita sa actioneze impotriva CO2, deoarece poluarea atmosferica s-a impus ca o problema majora in metropolele chineze. Premierul chinez Li Keqiang a anuntat recent ca tara va inchide 50.000 de furnale mici pe carbune si va imbunatati performantele de mediu ale celor mai mari centrale.

Insa China, care reprezinta jumatate din consumul mondial de carbune - o sursa din care obtine peste 70% din energie - si care inregistreaza in continuare o tendinta de crestere in acest domeniu, va continua in paralel sa contruiasca numeroase centrale termice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.