Coreea de Nord, amenintata de o ancheta internationala pentru crime impotriva umanitatii, a acuzat, la randul sau, autoritatile de la Seul de astfel de crime, pentru reactia in urma naufragiului feribotului Sewol.

La cateva ore dupa ce capitanul feribotului a fost condamnat la 36 de ani de inchisoare, autoritatile nord-coreene au dat publicitatii un raport in care acuza autoritatile de la Seul de "crime odioase" comise in cazul catastrofei care a avut loc in aprilie. Raportul, redactat de Institutul National al Reunificarii din Phenian, ii acuza in principal pe comandantul feribotului si pe membrii echipajului ca nu au evacuat pasagerii si, de asemenea, critica sosirea cu intarziere a echipelor de interventie la locul naufragiului.

De asemenea, Institutul lanseaza atacuri personale la adresa presedintelui sud-coreean Park Geun-Hye. La doua saptamani dupa catastrofa, cu ocazia unei vizite oficiale a presedintelui american Barack Obama in Coreea de Sud, presedinta Park Geun-Hye "a aparut public intr-o rochie stralucitoare, fiind total indiferenta la atmosfera de doliu" din tara, afirma raportul publicat de agentia oficiala nord-coreeana KCNA.

"In mod evident, respectarea drepturilor omului a fost tratata in acest caz cu un dispret fara margini", adauga raportul. "Niciun efect al retoricii nu va permie autoritatilor sud-coreene sa se sustraga responsabilitatii care le revine in aceasta catastrofa", mentioneaza documentul.
Raportul face o referire scurta la procesul celor 15 membri ai echipajului, care s-a incheiat marti, afirmand ca autoritatile de la Seul au incercat sa "acopere scandalul prin pedepsirea" unor persoane fara importanta.

Publicarea raportului intervine in conditiile in care Uniunea Europeana si Japonia au pregatit un proiect de rezolutie in care solicita Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite judecarea oficialilor regimului comunist de la Phenian la Curtea Penala Internationala, in baza unui raport al comisiei de ancheta ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.