Miliardarul ucrainean Dmitri Firtas, arestat in martie in baza unui mandat FBI la Viena, unde asteapta extradarea in Statele Unite, a fost tinta unui "comando" romano-unguresc care voia sa-l asasineze, potrivit ziaruui austriac Die Presse, citat de site-ul TheLocal.at in editia de duminica.

Potrivit site-ului, asasinii platiti s-au instalat intr-un apartament de pe Landstrasse, in Viena, cu scopul de a-l asasina pe miliardarul controversat, pazit in mod constant de garzi de corp.

Investigatorii cred ca acest complot a fost pus la cale in Ungaria, unde Firtas a pierdut controlul asupra societatii sale de comert cu gaze naturale Emfesz, in 2009, in opinia sa in urma unui "transfer fraudulos". De atunci, el incearca sa recupereze suma de 200 de milioane de euro de la fosta echipa de conducere a companiei, un lucru pe care aceasta pare sa nu-l aprecieze, scrie site-ul, scrie MEDIAFAX.

Firtas a fost inculpat pentru dare de mita si coruptie in Statele Unite, iar cautiunea a fost stabilita la suma de 125 de milioane de euro. El sustine ca este "victima" conflictului dintre Statele Unite si Rusia in criza din Ucraina, apreciind ca arestarea sa este ilegala si ca americanii au fost dezinformati de inamici de-ai sai din Ucraina. El a planuit sa stea in Viena timp de doua zile si urma sa plece cu un avion la Londra, dar cum Austria are un acord de extradare cu Statele Unite, a fost plasat sub arest la domiciliu in capitala austriaca in asteptarea extradarii.

Departamentul american al Justitiei il acuza ca a mediat dare de mita catre oficiali indinei in schimbul obtinerii unor licente miniere pentru imperiul sau din provincia indiana Andhra Pradesh - Group DF. Firtas are totodata relatii de afaceri puternice cu Rusia, unii considerand ca acesta este principalul motiv pentru care a fost arestat pe 12 martie, la aproape un an dupa ce Departamentul american al Justitiei a formulat acuzatii impotriva sa.

Controversatul miliardar, in varsta de 49 de ani, a facut avere exploatand instabilitatea si haosul de dupa implozia Uniunii Sovietice in 1991, actionand ca intermediar in schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrala. In prezent, el este unul dintre cei mai importanti actori din Europa Centrala si de Est in industriile chimica si energetica, detinand instalatii in Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elvetia, Ungaria, Austria si Estonia.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Anul trecut Firtas era unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina si un aliat al fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici. Dupa ce Ianukovici a fugit din Ucraina in Rusia, in urma protestelor violente, Firtas si alti oligarhi au devenit personae non gratae la Kiev. Guvernul interimar de atunci i-a acuzat ca au "sifonat" miliarde de dolari din tara. Firtas a respins aceste acuzatii, insistand ca a sustinut indepartarea fostului regim de la putere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.