Catalanii au inceput sa voteze duminica cu privire la independenta regiunii lor, o consultare simbolica fara valoare legala dar foarte asteptata.

Catalanii au inceput sa voteze duminica cu privire la independenta regiunii lor, o consultare simbolica fara valoare legala dar foarte asteptata, organizata in pofida faptului ca a fost interzisa la solicitarea autoritatilor de la Madrid, scrie MEDIAFAX.

Sectiile de votare au fost deschise la ora locala 9.00 (10.00, ora Romaniei), asa cum era prevazut, au constatat jurnalisti AFP. Unele sectii au fost deschise in aplauzele votantilor, care urmeaza sa raspunda la doua intrebari, si anume "Vreti Catalonia sa fie stat?", iar daca da, "Vreti sa fie independent?".

In mod teoretic isi pot exprima optiunea toti cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenti cu drept de vot, inclusiv tineri cu varsta de peste 16 ani si straini. Catalonia numara 7,5 milioane de locuitori, iar Spania 47 de milioane. Insa nu toti cei cu drept de vot vor veni la urne, cei din tabara "nu" urmand sa boicoteze consultarea. Cele mai optimiste estimari evoca o prezenta la urne de maximum doua milioane de oameni. Potrivit ultimelor sondaje, jumatate dintre locuitorii acestei regiuni muntoase bogate din nord-estul Spaniei doresc independenta.

Aceasta zi "9-N" (noiembrie) este ultimul episod al unei lungi serii de dispute cu Madridul, care refuza sa acorde o autonomie suplimentara unei regiuni care dispune deja de puteri largi. Aceasta opozitie indirjita, coruptia - care afecteaza ansamblul clasei politice - si criza economica au impins numerosi catalani in bratele separatistilor, care le promit "o tara mai buna" fara Spania.

Ziua de duminica reprezinta "o zi istorica, un punct de referinta", apreciaza Muriel Casals, presedinta Asociatiei Omnium, care sustine independenta. "Va exista intr-adevar un inainte si un dupa", spune ea, apreciind ca divortul de Madrid este consumat. Presedintele executivului catalan si-a asumat riscul de a organiza aceasta consultare fara valoare legala - nu exista nici liste electorale si nici comisii electorale - in pofida interzicerii ei de catre Tribunalul Constitutional, la solicitarea Madridului.

Citeste si:
Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie
Vladimir Putin recunoaște...

Maria Arbaizar, in varsta de 19 ani, si fratele ei Martin, in varsta de 16 ani, asteptau aceasta zi cu nerabdare. "Nu vrem sa lasam sa treaca aceasta oportunitate", i-a spus Martin unui jurnalist AFP la Barcelona. "Chiar daca acest lucru nu este oficial, este necesar sa fim ascultati si, cu cat vom fi mai multi, cu atat va fi mai bine", a adaugat adolescentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.