Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat sambata, in urma unei intalniri cu omologul sau american John Kerry, la Beijing, ca implicarea Statelor Unite in solutionarea crizei ucrainene va fi "un pas in directia buna", relateaza AFP.

Aceste declaratii, facute dupa intalnirea celor doi sefi ai doplomatiilor in cadrul pregatirii summitului Forumului penru Cooperare Economica Asia-Pacific, la Beijing, par sa reprezinte o flexibilizare a pozitiei rusesti cu privire la criza ucraineana, inaintea unor intalniri prevazute intre presedintele rus Vladimir Putin si alti lideri atat cu ocazia acestui summit, cat si a celui al G20 din Australia.

"Pozitiile noastre cu privire la evenimentele din Ucraina nu corespund celor ale Statelor Unite, dar daca Washingtonul este interesat sa contribuie la redresarea situatiei si sa creeze un dialog intre Kiev si conducerea rebela... cred ca va fi un pas in directia buna", a declarat Lavrov, potrivit unei transmisiuni a televiziunii ruse de stat, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite urmeaza sa descurajeze "capetele fiebinti" din conducerea ucraineana sa reia un conflict total cu separatistii prorusi, a adaugat Lavrov. "Noi apreciem ca este necesara finalizarea liniei de dezangajare, in vederea controlarii armistitiului si conditiilor acestuia", a precizat Lavrov, referindu-se la armistitiul fragil incheiat pe 5 septembrie la Minsk intre Kiev si rebeli.

Kievul a denuntat vineri patrunderea in estul rebel al Ucrainei, din Rusia, a zeci de tancuri si unor trupe.

Pe fondul temerilor cu privire la o noua ofensiva rebela, purtatorul de cuvant militar ucrainean Andrii Lisenko a declarat ca "32 de tancuri, 16 obuziere si 30 de camioane militare Kamaz cu trupe" au patruns in Ucraina, dinspre Rusia, si se indreapta catre Krasnii Luci, in regiunea rebela Lugansk. Departamentul de Stat american a anuntat ca "observa si analizeaza in continuare" informatiile cu privire la o incursiune, iar Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant, a admis ca nu exista nicio confirmare independenta a acuzatiilor Kievului.

Intrebat daca are informatii despre incursiunea ruseasca, Lavrov le-a raspuns jurnalistilor razand si citand-o ironic pe purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat. "Daca Psaki n-are, n-am nici eu", a spus el.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Rusia si Statele Unite sunt intr-un profund dezacord asupra Ucrainei, Moscova acuzand Washingtonul ca se amesteca in afacerile rusesti si ca provoaca razboiul in Ucraina prin sustinerea "nationalismului inrait" in regiune.

Cu toate acestea, diplomatia rusa si-a temperat pozitia saptamana aceasta. Iuri Usakov, consilierul Kremlinului pentru probleme internationale, a declarat ca Moscova "respecta" alegerile organizate weekendul trecut de catre rebelii prorusi in estul Ucrainei, dar nu le recunoaste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.