Un militar ucrainean a fost ucis, iar alte 17 persoane, inclusiv doi civili, au fost ranite in estul separatist prorus al Ucrainei in ultimele 24 de ore, in pofida unui armistitiu, au anuntat sambata autoritatile ucrainene, relateaza AFP.

Militarul a fost ucis de catre un lunetist, pe aeroportul de la Donetk, unul dintre punctele fierbinti pe care trupele ucrainene si separatistii si-l disputa de mai multe luni. Alti 15 militari au fost raniti in incidente separate, in contextul in care armata ucraineana a anuntat ca asupra pozitiilor sale au fost efectuate tiruri de artilerie si cu armament usor. Un purtator de cuvant militar a declarat pentru AFP ca armata a fost vizata de bombardamente importante sambata dimineata intr-un sat din apropiere de Mariupol, un port strategic aflat sub controlul Guvernului, dar ca nu exista victime.

Autoritatile municipale de la Donetk au anuntat, la randul lor, ca doi civili au fost raniti in confruntari, in noaptea de vineri spre sambata, cand au avut loc tiruri si explozii. Linistea a revenit sambata dimineata, potrivit unui jurnalist AFP de la fata locului. Locuitori au declarat ca au vazut intrand in Donetk aproximativ 40 de camioane Kamaz fara numere de inamtriculare, care au adus aproximativ 20 de tunuri din orasul vecin Makiivska. In regiunea vecina, Lugansk, alt bastion al separatistilor, rebelii au bombardat in 21 de randuri, in decurs de 24 de ore, portiuni din teritoriul aflat sub controlul Guvernului, a anuntat guvernatorul loialist intr-un comunicat.

Aceste violente arata fragilitatea armistitiului incheiat pe 5 septembrie la Minsk, fragilizat si mai mult in urma scrutinelor organizate duminica trecuta in regiunile separatiste, respinse de catre Kiev si Occident dar recunoscute de facto de catre Moscova, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile ucrainene au anuntat vineri ca au fost omorati cinci militari, iar alte 31 de persoane au fost ranite, dintre care 15 sunt civili. Ele au denuntat tot vineri intrarea pe teritoriul din estul Ucrainei, din Rusia, a zeci de tancuri, trupe si alte echipamente militare. Statele Unite si NATO nu au confirmat incursiunea.

Potrivit ONU, peste 4.000 de persoane - majoritatea civili - au fost ucise de la inceputul conflictului, in aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.