International31 Octombrie 201414:34

Lectura de un minut

Optsprezece presupusi membri ai gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) au fost inculpati de justitia libaneza pentru ca au incercat sa infiinteze un "emirat islamic" in nordul Libanului.

Agentia nu a precizat nationalitatea inculpatilor, dar ea il mentioneaza pe Ahmad Miqati, un libanez a carui arestare, saptamana trecuta, a provocat trei zile de confruntari violente la Tripoli, cel mai mare oras din nordul Libanului, intre armata si barbati inarmati.

Inculpatii sunt acuzati ca "au participat la atacuri impotriva armatei, au incitat la uciderea unor militari" si ca au vrut sa "ocupe" sate din regiunea Dinniyé, in nordul Libanului, in scopul infiintarii unui "emirat islamic". Dintre cei 18 inculpati, care risca pedeapsa cu moartea, trei sunt in detentie, inclusiv Ahmad Miqati, iar ceilalti 15 fugari.
Dosarul a fost transmis unui judecator de instructie.

Arestarea, joi, a lui Ahmad Miqati, prezentat de armata ca un "important membru al SI in nordul Libanului", a provocat a doua zi, la Tripoli, un atac impotriva unei echipe de patrula a armatei.

Acest atac a degenerat in confruntari in cel de-al doilea oras al Libanului si in imprejurimile sale soldate cu 16 morti, dintre care 11 militari, si a cauzat pagube imense in centrul istoric, unde pentru prima oara au avut loc lupte atat de violente. Barbatii inarmati care au luptat la Tripoli sunt suspectati de legaturi cu Frontul al-Nusra, aripa siriana a retelei teroriste Al-Qaida.

Grupari jihadiste rivale pe teren in razboiul din Siria, SI si al-Nusra intretin o relatie mai ambigua pe frontul libanez. Ambele grupari detin ca ostatici, de la inceputul lui august, in urma unor lupte inedite in estul Libanului, la granita cu Siria, zeci de militari si politisti libanezi. Trei au fost deja executati.

Citeste si:
CNN: Liderul Statului Islamic ar fi murit intr-un raid american in...
CNN: Liderul Statului Islamic...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.