Ultimul film regizat de Orson Welles, care a ramas neterminat vreme de mai multe decenii, ar putea fi lansat in cinematografe in 2015, pentru a marca implinirea unui secol de la nasterea cineastului, relateaza hollywoodreporter.com.

Compania Royal Road Entertainment a achizitionat drepturile de comercializare a acestei pelicule, intitulata "The Other Side of the Wind", potrivit cotidianului The New York Times. Aceasta companie de productie cinematografica cu sediul la Los Angeles doreste sa prezinte proiectul la American Film Market, luna viitoare, incercand sa capteze interesul distribuitorilor de film.

Orson Welles nu a mai apucat sa termine acest lungmetraj. Pelicula prezinta povestea unui regizor care incearca sa finalizeze o capodopera cinematografica in timp ce se lupta cu sistemul de la Hollywood. Filmul "The Other Side of the Wind" ii are in distributie pe actorii John Huston, Susan Strasberg, Lilli Palmer, Dennis Hopper si Peter Bogdanovich.

Drepturile de comercializare ale peliculei au fost aprig disputate intr-o veritabila batalie in justitie intre fiica lui Orson Welles, Beatrice Welles, colaboratorul sau Oja Kodar si compania de productie francezo-iraniana L'Astrophore. Orson Welles si-a petrecut ultimii 15 ani din viata lucrand la acest proiect, pana in 1985, anul mortii sale. Cineastul american a lasat in urma sa aproximativ 45 de minute de film, care beneficiaza de un montaj facut chiar de Welles, scrie MEDIAFAX.

Compania Royal Road Entertainment spera sa lanseze pelicula in cinematografe pe 6 mai 2015, cand se vor implini 100 de ani de la nasterea lui Orson Welles.

George Orson Welles (1915 - 1985) a fost un regizor de film si teatru, actor, scenarist, distribuitor si producator american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment si a ajuns apoi sa exceleze in cele mai multe dintre ele.

A devenit faimos pe plan national dupa emisiunea radiofonica din 30 octombrie 1938, in care a lecturat romanul "Razboiul lumilor" de H. G. Wells, provocand panica printre auditori. Este cunoscut in special pentru clasicul sau lungmetraj din 1941 "Cetateanul Kane", care a fost nominalizat in 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu si cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat si ca actor, in special cu rolul lui Falstaff, interpretat in 1965, in filmul omonim.

Citeste si:
George Burcea a dat lovitura în cinematografie! Ce rol va...
George Burcea a dat lovitura...

Ulterior, stilul sau regizoral, dar si jocul sau actoricesc, au exercitat o influenta majora asupra cinematografiei mondiale din anii 1950 - 1970, in special asupra lui Stanley Kubrick. Artist precoce si polimorf, tinand cu orice pret la independenta sa artistica, pasionat de trabucuri, tauromahie si magie, Orson Welles a revenit in mod constant pe parcursul carierei sale la teatru si la literatura, la marile texte clasice ("Othello", "Don Quijote"), dar si la cele contemporane ("Procesul"). Sfidand cu regularitate sistemul de productie din cinematografia americana si intretinandu-si propria legenda, prin efecte spectaculoase si enigmatice, cineastul american si-a lasat multe filme neterminate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.