Palestinienii au indemnat Consiliul de Securitate al ONU sa ceara Israelului sa renunte la proiectele de colonizare in Ierusalimul de Est.

"Trebuie sa cerem Israelului, puterea ocupanta, sa inceteze imediat si definitiv activitatile ilegale de colonizare in teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv in Ierusalimul de Est", a declarat in fata Consiliului de Securitate al ONU ambasadorul palestinian, Riyadh Mansour.

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, care s-au reunit de urgenta miercuri la solicitarea Iordaniei, nu prevad adoptarea unui proiect de rezolutie si nici a unei declaratii. Exprimandu-se in fata Consiliului, secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice, americanul Jeffrey Feltman, a apreciat ca trimiterea de colonisti in teritoriile palestiniene constituie o "incalcare a dreptului international" si contravine solutiei a doua state.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat "ingrijorat" de recentele proiecte ale Israelului care, potrivit lui Feltman, "ridica indoieli serioase cu privire la angajamentul Israelului de a realiza o pace durabila
". Ministrul britanic insarcinat cu Orientul Mijlociu Tobias Ellwood a "condamnat", intr-un comunicat, procesul israelian de colonizare. Potrivit lui, acest proces "face ca sa fie si mai dificil de a ajunge la o solutie a doua state" si de a apara Israelul de cei care il acuza ca nu este "serios in (negocierile) de pace".

Israelul a anuntat luni ca accelereaza proiectul de constructie a 1.000 de locuinte in Ierusalimul de Est, tensionand si mai mult atmosfera in partea palestiniana a orasului, anexata si ocupata.

Palestinienii, care vor sa faca din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspira, au avertizat ca o astfel de actiune ar putea declansa "o explozie" a violentelor. "Riscul unei explozii necontrolate a violentelor nu poate fi indeparat", a avertizat ambasadorul francez la ONU, François Delattre, care a indemnat Israelul sa renunte la acest "proiect ilegal din perspectiva dreptului international".

Ambasadorul Israelului, Ron Prosor, a negat ca proiectele de colonizare pot pune in pericol eforturile pentru pace si a acuzat Natiunile Unite ca joaca un "rol secundar" intr-o "campanie" palestiniana vizand "calomnierea" tarii sale. Anuntul privind constructia a noi locuinte in Ierusalimul de Est a provocat "furie" in cadrul administratiei americane. Uniunea Europeana a evocat, la randul sau, posibilitatea adoptarii unor sanctiuni daca Israelului va continua procesul de colonizare, dar Benjamin Netanyahu a ramas inflexibil.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.