Mii de studenti, profesori si parinti de elevi au manifestat in toata Spania pentru a protesta fata de reduceri bugetare, cresterea taxelor de inscriere la universitati si mai multe reforme ale sistemului de educatie.

Aceste manifestatii, la Madrid si in alte 16 orase din Spania, incheie o greva nationala de trei zile a studentilor.
Uniunea nationala a studentilor afirma ca taxele de inscriere au crescut cu 50 la suta de la sosirea la putere, in decembrie 2011, a Partidului Popular (PP, conservatori). Universitatile spaniole ar fi pierdut 45.000 de studenti, incapabili sa isi plateasca studiile.

Uniunea apreciaza de asemenea ca Guvernul spaniol a concediat aproximativ 32.000 de profesori si a redus cu sapte milioane de euro cheltuielile in domeniul educatiei. Ana Garcia, secretarul Uniunii studentilor, a cerut demisia ministrului Educatiei, Jose Ignacio Wert. "Tinerii s-au saturat de politica PP", a declarat ea.

Studentii protestau de asemenea fata de o reforma care ar face mai dificila obtinerea unei burse. Reforma prevede de asemenea consolidarea invatamantului in limba spaniola, o masura care i-a infuriat pe studentii catalani si basci.

Conform Guvernului spaniol, aceste reforme vizeaza sa amelioreze nivelul studentilor intr-o tara in care mai mult de jumatate din tineri sunt someri, dar si sa reduca deficitul public. Din 2011, Guvernul condus de Mariano Rajoy a crescut impozitele, a inghetat salariile din serviciul public si a redus cheltuielile in sectoarele sanatatii si educatiei pentru a reduce deficitul bugetar.

Spania a inceput sa-si revina anul trecut dupa sase ani de recesiune, cu ajutorul Uniunii Europene pentru sectorul bancar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.