Politia din Ottawa sustine ca un singur barbat inarmat a fost implicat in atacurile de miercuri din capitala canadiana.

Ofiterul de politie Marc Soucy a declarat ca in prezent nu mai este cautat niciun alt atacator, iar ancheta este in desfasurare. Atacatorul, Michael Zehaf-Bibeau, nascut in 1982 si cunoscut politiei din Montreal si Vancouver, a fost ucis intr-un schimb de focuri.

Michael Zehaf-Bibeau a crescut in estul Canadei, apoi a petrecut o perioada in Libia, dupa care s-a mutat in vestul Canadei, potrivit prietenului sau Dave Bathurst. Tatal sau, Bulgasem Zehaf, este un om de afaceri din Quebec care ar fi luptat in 2011 alaturi de rebelii din Libia. Mama sa, Susan Bibeau, este vicepresedintele unei divizii a Comisiei pentru Imigratie si Refugiati din Canada.

Bathurst a declarat ca l-a cunoscut pe Zehaf-Bibeau la o moschee din Burnaby, in urma cu trei ani. El a precizat ca la inceput prietenul sau nu parea sa aiba opinii extremiste sau inclinatii catre violenta, dar uneori prezenta o alta fata, tulburatoare. Bathurst a explicat ca Zehaf-Bibeau spunea uneori ca "diavolul este dupa el" si "vorbea adesea despre prezenta Shaytan (termen arab pentru diavoli si demoni) in lume". "Cred ca era bolnav mintal", a subliniat acesta, potrivit MEDIAFAX.

Premierul Stephen Harper l-a descris pe atacator drept un terorist si a promis "dublarea" eforturilor antiteroriste. El a calificat acest atac, care a avut loc la o zi dupa ce un alt barbat convertit la islam a ucis un militar in Quebec, drept un complot inspirat de gruparea Stat Islamic, relateaza BBC News Online. La inceputul lui octombrie, Canada a anuntat ca intentioneaza sa se alature campaniei conduse de Statele Unite impotriva militantilor SI in Irak. Cu toate acestea, nu exista nicio confirmare oficiala a unei legaturi directe intre atacuri si gruparea SI sau noua campanie militara canadiana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.