Radoslaw Sikorski pare sa renege unele dintre comentariile explozive pe care le-a facut pentru revista americana Politico, in care a afirmat ca presedintele rus Vladimir Putin ar fi oferit Poloniei sa imparta Ucraina cu Rusia.

"Interviul cu Politico nu a fost autorizat, iar unele dintre cuvintele pe care le-am spus au fost supra-interpretate", a scris fostul ministru polonez de Externe intr-un mesaj postat luni seara pe Twitter.

Intre timp, Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului a catalogat interviul, intr-o declaratie pentru ziarul rusesc RBK, drept "prostii". "Kremlinul nu intentioneaza sa raspunda comentariilor facute de catre fostul ministru de Externe al Poloniei potrivit carora, in urma cu cativa ani, presedintele Vladimir Putin i-a propus premierului Donald Tusk sa imparta Ucraina", a spus rl.

Ben Judah, jurnalistul care l-a intervievat pe Sikorski pentru revista Politico, a declarat pentru postul TVN24 ca "nu este sigur la ce s-a gandit Sikorski" cand a spus ca unele dintre comentariile sale au fost "supra-interpretate".
Jurnalistul american a amintit totodata ca, in Statele Unite, jurnalistilor nu li se cere ca "autorizeze" un interviu inainte sa fie publicat, asa cum li se cere, teoretic, in Polonia.

Revista Politico a scris ca Radoslaw Sikorski - care a devenit presedintele Seimului (Camera inferioara a Parlamentului polonez) in septembrie dupa ce a fost timp de sapte ani ministru de Externe - a declarat ca Putin i-a spus lui Donald Tusk in cursul unei vizite la Moscova, in 2008, pe cand acesta era premier ca "Ucraina este o tara artificiala, ca Liov este un oras polonez si de ce sa nu rezolvam impreuna". Tusk urmeaza sa fie presedintele Consiliului European.

"Stiam cum gandesc de ani de zile", a spus Sikorski. Putin "a vrut ca noi sa devenim participanti in aceasta impartire a Ucrainei".

"Din fericire, Tusk nu a raspuns. Stia ca este inregistrat", a mai spus Sikorski.

Fostul sef al diplomatiei poloneze a mai declarat ca actualul razboi civil din estul Ucrainei, in care forte guvernamentale lupta impotriva rebelilor prorusi sustinuti de Moscova, "a inceput de fapt inca din 2008". La Summitul NATO de la Bucuresti, in acel an, Putin "a sustinut primul sau discurs in care a afirmat ca Ucraina este o tara artificiala si ca cea mai mare parte din aceste pamanturi apartin istoric Rusiei".

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.