Vedeta Summitului Europa-Asia care incepe joi la Milano, in Italia, este Vladimir Putin.

La ASEM, Forumul dintre Europa si Asia, participa reprezentanti din aproximativ 50 de tari, care vor discuta despre cooperarea economica si schimburile comerciale. Insa intalnirea intre liderii celor doua foste membre ale Uniunii Sovietice este cel mai urmarit eveniment, in timp ce confruntari armate continua sa devasteze estul Ucrainei, in pofida armistitiului incheiat in septembrie si unei oarecare destinderi diplomatice.

Secretarul de Stat american John Kerry a anuntat marti la Paris inceperea unei retrageri a trupelor rusesti atat din zona de frontiera, cat si din Ucraina, in contextul in care Moscova dezminte cu regularitate ca a trimis forte pe teritoriul ucrainean. Insa luptele dintre separatisti prorusi si fortele ucrainene continua, scrie MEDIAFAX.

"Trupele se retrag, echipamentul greu urmeaza sa fie retras, iar frontiera sa fie controlata si securizata", a declarat Kerry dupa intalnirea la paris cu omologul sau rus Serghei Lavrov, subliniind ca un "anumit numar" de conditii prealabile anularii sanctiunilor impuse Rusiei sunt pe cale sa fie puse in practica. Putin va discuta cu cancelarul german Angela Merkel, cu care Rusia vrea sa evoce atat situatia din Ucraina, cat si problema "aprovizionarii fara intrerupere cu gaze naturale a Europei inaintea toamnei si iernii", a declarat Iuri Usakov, un consilier al presedintelui rus.

Intalnirea de vineri intre presedintii rus si ucrainean, care s-au intalnit ultima oara la sfarsitul lui august la Minsk, in Belarus, va avea loc in prezenta mai multor lideri europeni, intre care cancelarul Merkel, presedintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi - care va prezida reuniunea, si reprezentantii Uniunii Europene (UE) Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy.

Rusia vrea sa discute in cadrul acestei reuniuni despre "motivele si originile conflictului" din Ucraina si despre "perspectivele procesului de pace", a anuntat Usakov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.