Aleksandr Grusko, reprezentantul Moscovei la NATO, a acuzat Statele Unite ca submineaza securitatea regionala prin amplasarea scutului antiracheta in Europa si a promis ca Rusia va lua masuri dupa ce armata americana a preluat comanda asupra unei baze militare din Romania.

"Statele Unite isi implementeaza treptat programul european de aparare antiracheta. Fie nu iau in considerare interesele securitatii regionale, fie le ignora pur si simplu", a declarat Grusko, cu ocazia unei dezbateri publice desfasurate luni la Moscova, potrivit agentiei Interfax.

Armata americana a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, in cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Fortelor Navale pentru regiunea Africa si Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Fortele Navale ale SUA au infiintat, astfel, la Deveselu, o noua Unitate de Sprijin (NSF), a carei comanda a fost preluata de capitanul Bill Garren.

Grusko a mai afirmat luni ca statele occidentale trebuie sa-si recunoasca greselile politice si sa stopeze repetarea lor mecanica pentru a imbunatati relatiile cu Rusia si situatia securitatii in general. "Noi si partenerii nostri occidentali, in primul rand Europa, trebuie sa recunoastem ca politicile lor din ultimii ani adancesc diviziunile dintre Rusia si Europa, iar acest lucru este extrem de periculos", a subliniat diplomatul rus.

"Occidentul trebuie sa recunoasca in final ca implementarea mecanica a politicilor sale recente duce intr-un punct mort", a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

Criza continua din Ucraina este dovada ca o singura structura de securitate bazata pe principiul indivizibilitatii este imposibila in Europa, a mai declarat Grusko. "Din pacate, astazi putem spune ca proiectul politic care cauta sa uneasca Europa, Eurasia si regiunea Euro-Atlantica a esuat", a precizat acesta. In plus, potrivit diplomatului rus, contributia Rusiei la structura de securitate europeana este cea mai mare, iar datorita eforturilor Rusiei, europenii se pot simti in siguranta cheltuind doar 1,6-1,8 la suta din PIB pentru aparare si securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.