Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apararii sa retraga trupele ruse stationate la frontiera cu Ucraina incepand din vara in cadrul unor exercitii, a anuntat Kremlinul inaintea unor negocieri asupra armistitiului fragil din estul acestei tari.

"Seful statului l-a insarcinat pe ministrul Apararii sa inceapa sa aduca trupele inapoi catre bazele lor permanente", a anuntat Kremlinul sambata seara tarziu, referindu-se la cei aproximativ 17.600 de militari implicati in manevre, din vara, in regiunea Rostov, in sudul Rusiei, scrie mediafax.

Ministrul Apararii Serghei Soigu a primit ordinul prezidential dupa ce a raportat ca "antrenamentul de vara in poligoanele de tir din Districtul Militar Sud s-a terminat", a continuat Kremlinul. Putin urmeaza sa aiba o intalnire cu presedintele ucrainean Petro Porosenko la summitul de vineri de la Milano, in prezenta unor reprezentanti europeni de rang inalt, inclusiv cancelarul Angela Merkel si premierii italian Matteo Renzi si britanic David Cameron.

Kievul si Occidentul, care au adoptat sanctiuni economice fara precedent impotriva Rusiei, acuza Moscova ca i-a inarmat pe rebelii prorusi din estul Ucrainei si ca a trimis, in august, trupe din cadrul armatei pentru a-i sustine.

Moscova a dezmintit intotdeauna implicarea militarilor rusi alaturi de separatisti prorusi. Din iulie, NATO afirma ca aproximativ 20.000 de militari rusi sunt stationati in Rusia "langa frontiera cu estul Ucrainei". Procesul de pace in estul Ucrainei se impotmoleste, in pofida intrarii in vigoare a unui armistitiu pe 5 septembrie, care a permis totusi o calmare, intr-un conflict ce s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 3.600 de morti in decurs de sase luni.

Confruntarile armate intre fortele ucrainene si rebele proruse in estul Ucrainei continua sa faca victime zilnic in mai multe "puncte fierbinti" de pe linia frontului, dar in special in fieful separatist Donetk.

Separatistii si reprezentantii Kievului se acuza reciproc de faptul ca nu respecta Acordul de la Minsk, menit sa permita crearea unei zone-tampon intre beligeranti.

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

"Nu ma astept la negocieri usoare", dar "sunt optimist", a declarat sambata Porosenko, referindu-se la intalnirea prevazuta la Milano, adaugand ca este necesar ca Moscova sa treaca "de la declaratii la masuri concrete".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.