100 de persoane care au intrat in contact cu bolnavul de Ebola, a carui infectie a fost depistata tardiv, sunt monitorizate de autoritatile din Texas.

Barbatul, un liberian identificat drept Thomas Eric Duncan, a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fara a prezenta simptome. El a inceput sa se simta rau la 24 septembrie, dar abia dupa cateva zile a fost diagnosticat cu Ebola si plasat in carantina.

Autoritatile sanitare texane au declarat ca monitorizeaza 100 de persoane care au intrat in contact cu Duncan. "Din exces de prudenta, ne intindem mai mult, inclusiv la persoanele care s-au intalnit pentru scurt timp cu pacientul", a declarat Departamentul texan al Sanatatii pe Twitter.

"Numarul persoanelor va scadea pe masura ce ne concentram asupra celor care prezinta un risc potential de contaminare", au adaugat autoritatile. Cei patru membri ai familiei bolnavului din Texas trebuie sa ramana acasa pana la 19 octombrie, fara a primi vizite. Ei vor trebui sa se supuna unor teste sangvine si sa anunte eventuale simptome precum febra, durerile musculare, diareea sau greata.

"Am pus la punct un protocol pentru a proteja oamenii si a opri propagarea bolii", a declarat David Lakey, secretarul Sanatatii din Texas, pentru a justifica ordinul de consemnare la domiciliu. "Aceasta obligatie ne permite sa monitorizam situatia foarte meticulos", a adaugat el intr-un comunicat.

Bolnavul s-a prezentat la serviciul de urgenta la 25 septembrie, dar a fost trimis acasa a doua zi, dupa care a fost spitalizat din nou doua zile mai tarziu. Abia la 30 septembrie a fost diagnosticata infectia cu Ebola. Perioada de incubatie dureaza intre doua si 21 de zile, iar o persoana care a contractat virusul nu este contagioasa atat timp cat nu are simptome (dureri de cap, febra sau voma). Febra hemoragica se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.

Nepotul lui Duncan, Josephus Weeks, a explicat ca a sunat el insusi la Centrul pentru controlul si prevenirea maladiilor (CDC) la 28 septembrie, deoarece aprecia ca unchiul sau nu a fost tratat corect in Texas. "Am sunat la CDC pentru a fi luate decizii, eram ingrijorat pentru viata sa si vedeam ca nu se ocupa corect de el", a declarat acesta pentru postul NBC. "Ma temeam ca alte persoane ar putea fi infectate daca el nu este tratat corect".

Citeste si:
VIDEO Înregistrarea atacului de la școala din Texas, făcută publică
Înregistrarea atacului de la...

Spitalul Texas Health Resources a recunoscut miercuri ca a facut o greseala trimitand pacientul acasa dupa o prima examinare la camera de urgenta. "Pacientul i-a spus asistentei sa scrie in fisa de informatii ca el a fost recent in Africa", a afirmat miercuri doctorul Mark Lester, directorul general al Texas Health Resources. "Din nefericire, aceasta informatie nu a fost transmisa intregii echipe si nu a fost luata in calcul in decizia clinica", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.