Potrivit liderului regimului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, retragerea trupelor ruse din Transnistria ar detabiliza regiunea separatista.

"Astfel de solicitari ar putea destabiliza regiunea", a declarat Sevciuk, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova. Liderul separatist a adaugat ca forma misiunii de pacificatori aflata in regiune ar putea fi schimbata dupa ce se va ajunge la un acord cu privire la solutionarea politica a dosarului transnistrean. "Atunci vor fi posibile discutii pe aceasta tema, insa acum acestea nu fac altceva decat sa destabilizeze regiunea", a afirmat Sevciuk.

Rusia are in continuare aproximativ 1.200 de soldati in Transnistria, in cadrul unui "contingent de pace". Chisinaul a solicitat in mai multe randuri retragerea trupelor ruse si transformarea misiunii de mentinere a pacii intr-una civila, sub mandat international, dar Moscova si Tiraspolul s-au opus.

De altfel, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a insistat asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria in discursul sustinut la Adunarea Generala ONU de la New York, subliniind ca ar avea un efect pozivitiv in discutiile dintre Chisinau si Tiraspol. Pe de alta parte, Evgheni Sevciuk a solicitat participantilor la procesul de negocieri in formatul 5+2 sa renunte la presiuni. "Cu cat mai curand partenerii nostri vor renunta la tactica presiunilor, cu atat mai constructive vor fi negocierile", a afirmat el, citat de Interfax.

Liderul de la Tiraspol a declarat ca Transnistria nu a intrerupt procesul de negocieri in formatul 5+2. "Nu am suspendat participarea la negocierile in formatul 5+2. Am solicitat doar un alt statut pentru consultari, pentru clarificarea unor probleme aparute in 2014", a subliniat Evgheni Sevciuk. El a mentionat existenta unor "neclaritati", in contextul in care Chisinaul a lansat mai multe dosare penale impotriva unor oficiali transnistreni, inclusiv a premierului si a unor lideri din regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.