Ultimul bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) realizat la 28 septembrie arata ca epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.338 de morti in Africa de Vest din 7.178 de cazuri inregistrate in cinci tari (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal).
Un caz de infectare cu Ebola a fost inregistrat si in Statele Unite, unde o persoana s-a imbolnavit dupa patru zile de la intoarcerea din Liberia in tara.

Cele trei tari cel mai grav afectate: Liberia, Guineea si Sierra Leone

Epidemia, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, a izbucnit in Guineea, la sfarsitul lui decembrie 2013. De atunci, 1.998 de morti din cauza acestui virus au fost inregistrati in Liberia, din 3.696 de cazuri. Sapte sute zece persoane au murit in Guineea, din 1.157 de cazuri de infectare cu virusul Ebola, iar alte 622 au murit in Sierra Leone, din 2.304 cazuri.

Potrivit OMS, se observa, "pentru ultimele doua saptamani, o scadere evidenta a noilor cazuri confirmate in Liberia". In schimb, "situatia continua sa se agraveze" in Sierra Leone. Personalul din domeniul sanatatii este in special afectat, cu 216 morti din 377 de persoane infectate.

Un focar distinct in Republica Democrata Congo

Epidemia de Ebola a aparut si intr-o regiune izolata din Republica Democrata Congo (RDC), distincta de cea din Africa de Vest. In aceasta regiune, 42 dintre cele 70 de persoane care au contractat virusul au murit de la 11 august, data aparitiei virusului, potrivit bilantului OMS din 28 septembrie.

Cazuri in alte tari

Nigeria a inregistrat 8 morti din 20 de cazuri. In Senegal, singura persoana infectata, un student din Guineea, s-a vindecat intre timp, potrivit unui anunt din 10 septembrie al autoritatilor locale. Boala, numita si febra hemoragica Ebola, are o rata de mortalitate de circa 70%, potrivit unui studiu al OMS. Infectia se produce prin contact direct cu fluidele corporale, iar perioada de incubatie este intre 2 si 21 de zile. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se poate spune ca boala a disparut intr-o tara cand nu mai exista contaminari "la 42 de zile dupa ultimul caz inregistrat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.