O statuie a lui Lenin a fost daramata de nationalisti la Harkov.

Oamenii ovationau si sareau in sus de bucurie dupa ce statuia s-a prabusit la pamant. Demonstranti prorusi din oras, in care locuiesc numerosi vorbitori de rusa, au aparat statuia in februarie, cand fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici a fost indepartat de la putere. Harkovul nu este afectat de confruntarile violente care s-au extins in estul Ucrainei, in regiunile Donetk si Lugansk, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia. Un armistitiu fragil este in vigoare de trei saptamani, intre separatistii prorusi si armata ucraineana, in cele doua regiuni.

Duminica seara, dupa ce protestatari nationalisti s-au adunat in jurul statuii, la un miting "Harkov este Ucraina", guvernatorul regiunii Igor Baluta a semnat un ordin de demontare a statuii. Unii corespondenti afirma ca ordinul probabil a fost semnat in ultimul moment.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a scris intr-un mesaj, in rusa, postat pe Facebook, ca a dat ordin ca politia sa asigure doar securitatea oamenilor, ci "nu a idolului". "Lenin? Lasa-l sa cada...", a scris el, adaugand "atat timp cat nu sunt raniti oameni. Atat timp cat acest idol comunist sangeros nu ia mai multe victime cu el cand pleaca". Cu toate acestea, presa ucraineana a scris ca politia a demarat o ancheta pentru "vamdalism". Un participant la miting ar fi fost ranit la nivelul capului in timpul demontarii statuii.

Sursa video: Reuters


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.