Lech Walesa, fostul presedinte polonez, si-a exprimat dorinta ca tara sa "sa imprumute sau sa inchirieze" arme nucleare pentru a raspunde amenintarii reprezentate.

"Polonia trebuie sa se arate ferma in fata Rusiei. Putin cauta sa ne induca teama cu arma sa nucleara, atunci de ce nu am avea si noi un asemenea arsenal nuclear?", a intrebat liderul istoric al sindicatului Solidaritatea. "Ar trebui sa imprumutam, sa luam cu chirie arme nucleare si sa-i aratam lui Putin ca daca un soldat rus pune un singur picior pe teritoriul nostru, vom lovi. Sa fie clar", subliniaza Walesa, in varsta de 70 de ani.

In prezent, nu exista posibilitatea de a "imprumuta" sau "inchiria" arme nucleare. Totusi, unele state, ca Belgia, Germania, Olanda, Italia si Turcia gazduiesc pe teritoriul lor arme nucleare "partajate" in cadrul NATO. Amintind ca fostul lider comunist polonez Edward Gierek voia sa obtina "discret" arme nucleare, Walesa a afirmat ca Polonia ar trebui "sa spuna tare: «Domnule Putin, nu va vom lasa sa faceti un pas inainte. Daca incercati, veti pieri si vom pieri si noi»".

"Eu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, voi merge sa lupt impotriva lui Putin pentru a apara Polonia. Imi plac rusii, dar nu voi permite ca forte straine sa intre in Polonia", continua Lech Walesa. Pe de alta parte, el se declara partizan al intrarii Poloniei in zona euro, apreciind ca tara sa a intarziat mult in acest sens si sperand ca acest lucru "se va intampla inainte de moartea" sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.