In Polonia incepe miercuri un important exercitiu militar la care participa 12.500 de militari.

Organizat din doi in doi ani incepand din 2006 de armata poloneza, cu numele de cod Anaconda, acest exercitiu "a devenit un element permanent de formare a Aliantei Nord-Atlantice", potrivit Ministerului. Pe langa polonezi, la exercitiu vor participa soldati din Estonia, Lituania, Olanda, Cehia, Ungaria, Canada, Statele Unite si Marea Britanie. Militarii se vor antrena in nordul Poloniei pana la 3 octombrie, avand ca obiectiv principal pregatirea pentru gazduirea, in caz de nevoie, a fortelor de reactie rapida ale NATO, scrie MEDIAFAX.

Polonia si statele baltice se tem pentru securitatea lor dupa anexarea Crimeei, in martie, de catre Rusia si dupa sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatisti din estul Ucrainei. La summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Newport (Tara Galilor), de la inceputul lunii, NATO a anuntat mentinerea unei "prezente continue" in regiune, in special prin crearea unei forte "foarte reactive" in cadrul fortei de reactie a NATO (NRF).

Acest "varf de lance" va include cateva mii de trupe terestre, pregatite sa fie mobilizate in cateva zile cu sprijin aerian, maritim si al fortelor speciale. Ministerul lituanian al Apararii, Jonas Vytautas Zukasa, a anuntat saptamana trecuta deschiderea unor centre regionale de "comandament si control", fiecare cu cate 120 de militari, in patru sau cinci tari, respectiv in Lituania, Letonia, Estonia, Polonia sau Romania. Alte exercitii, organizate de NATO, sunt prevazute in Polonia in octombrie cu participarea in special a fortelor americane si britanice. Presedintele american Barack Obama a dat asigurari, in urma summitului NATO, ca Alianta va continua patrulele aeriene consolidate deasupra statelor baltice, trimiterea fregatelor in Marea Neagra si Marea Baltica si va dubla exercitiile militare in est.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.