International21 Septembrie 201412:51

Lectura de 2 minute

Anularea interdictiei ce vizeaza donatiile de sange oferite de barbatii homosexuali va duce la cresterea rezervelor de sange din spitale cu cateva sute de mii de litri in fiecare an si ar putea contribui la salvarea a peste 1 milion de vieti.

U.S. Federal Drug Administration (FDA), organismul federal care reglementeaza piata medicamentelor din Statele Unite ale Americii, a interzis barbatilor gay sa faca donatii de sange in anul 1983, dupa ce oamenii de stiinta au descoperit ca HIV, virusul care declanseaza SIDA, poate fi transmis prin transfuzii, informeaza Reuters.

Eliminarea acestei interdictii ar putea aduce in spitale circa 291.145 de litri de sange in fiecare an, iar acceptarea in randul donatorilor a barbatilor gay care nu au avut niciun partener sexual in ultimul an ar putea contribui la cresterea rezervelor de sange cu peste 150.000 de litri anual. Studiul a fost realizat de Williams Institute on Sexual Orientation and Gender Identity Law, afiliat Universitatii California din Los Angeles.

"Crucea Rosie Americana sugereaza ca fiecare donatie de sange are potentialul de a fi utilizata in interventiile chirurgicale care pot sa salveze vietile a trei persoane", a declarat Ayako Miyashita, coordonatoarea studiului. "Estimarile noastre sugereaza ca anularea interdictiei FDA ar putea duce la salvarea vietilor unui numar de peste 1,8 milioane de oameni", a adaugat ea.

Asociatia medicilor americani, Crucea Rosie Americana si Asociatia Americana a Bancilor de Sange au dat publicitatii in aceasta vara o declaratie comuna, in care au afirmat ca interdictia emisa de FDA este "discriminatorie" si reprezinta "un act care nu se bazeaza pe argumente stiintifice". HIV este un virus care a infectat un numar deosebit de mare de barbati homosexuali incepand din 1972, iar 72% din totalul noilor cazuri de infectii cu HIV din 2010 au fost depistate in randul tinerilor barbati homosexuali si bisexuali.

Citeste si:
Studiu despre riscurile de a conduce pe timp de iarna
Studiu despre riscurile de a...

Marea Britanie permite barbatilor gay sa faca donatii de sange daca acestia nu au intretinut relatii sexuale in ultimele 12 luni. In Canada, acest interval impus de autoritati este de cinci ani. O purtatoare de cuvant de la FDA a spus ca aceasta agentie federala americana va continua sa isi reevalueze politicile pe care le reglementeaza, dar nu intentioneaza sa anuleze interdictia in cauza, pana cand studiile viitoare nu vor oferi dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca aceste transfuzii nu determina o crestere a riscului de infectare pentru pacientii care vor primi sange de la donatori homosexuali.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.