Turcia si-a deschis frontiera si a permis intrarea pe teritoriul sau a catorva sute de kurzi sirieni care s-au refugiat din calea inaintarii jihadistilor in nord-estul Siriei.

Sute de persoane s-au adunat incepand de joi la frontiera Turciei care, initial, a refuzat sa primeasca refugiati, preferand sa le ofere asistenta pe teritoriul sirian. Cateva sute de persoane, in principal femei, batrani si copii intrau pe teritoriul Turciei sub privirea atenta a fortelor de securitate si camerelor televiziunilor, potrivit unei transmisiuni in direct a postului CNN-Türk.

Persoanele stramutate, care purtau in spate putine obiecte pe care le-au luat in graba din gospodarii, aratau foarte obosite, iar o femeie a lesinat la intrarea pe teritoriul turc, primind ingrijiri de la echipaje sanitare trimise la fata locului. Militari turci si kurzi din Turcia, care au membri din familie printre persoanele stramutate, ajutau refugiatii sa treaca frontiera, oferindu-le apa si hrana.

Fortele de securitate turce au folosit vineri dimineata gaze lacrimogene si tunuri cu apa, pe teritoriul turc, pentru a dispersa aproximativ 100 de manifestanti care protestau fata de refuzul initial de a-i primi pe refugiati al autoritatilor de la Ankara. Timp de 24 de ore Turcia a refuzat sa primeasca persoane deplasate, al caror numar total a atins 3.000 - potrivit presei turce -, adunate de-a lungul sarmei ghimpate care desparte cele doua tari, in apropiere de localitatea turceasca Dikmetas, in sud-estul tarii. Acesti refugiati au inceput joi sa paraseasca sectorul localitatii Ain al-Arab (Kobani in kurda), incercuita de combatanti din gruparea Statul Islamic (SI) care au preluat controlul asupra mai multor orase din zona, potrivit unui ONG sirian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.