Petro Porosenko se afla in vizita la Washington unde va sustine un discurs in Congres si va avea o discutie cu Barack Obama.

Fostul om de afaceri in varsta de 48 de ani ar urma sa pledeze cu forta pentru ca tara sa sa obtina un "statut special" de aliat non-membru NATO. "Contez pe sprijinul dumneavoastra", a declarat el, marti, la Ottawa in fata Parlamentului canadian, cu o zi inaintea primei sale vizite in Statele Unite de la alegerea sa la presedintie, la inceputul lui iunie. La doua zile dupa ratificarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, viitorul Ucrainei ramane incarcat de incertitudine dupa un conflict de cinci luni soldat cu aproximativ 2.900 de morti si peste jumatate de milioane de persoane stramutate. Armistitiul semnat la 5 septembrie intre Kiev si rebelii prorusi ramane fragil.

"Sunt bucuros sa vad ca partenerii nostri europeni si americani inteleg ca ne luptam nu numai pentru integritatea teritoriala si independenta Ucrainei, ci si pentru securitatea mondiala", sublinia vineri la Kiev Porosenko, cerand o "noua strategie in termeni de securitate".

Obama a reiterat de mai multe saptamani ca Statele Unite vor continua sa ofere o asistenta militara neletala si formare armatei ucrainei, subliniind insa ca Washingtonul nu intentioneaza sa recurga la forta in aceasta tara. "NATO trebuie sa isi asume angajamente concrete pentru a ajuta Ucraina sa modernizeze si sa isi consolideze fortele de securitate", a pledat el la Tallinn, in Estonia, amintind ca Ucraina nu face parte din Alianta Nord-Atlantica, a carei carta prevede solidaritate intre membri in caz de agresiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.