Un membru al partidului extremist neonazist Zori Aurii din Grecia a fost condamnat la inchisoare dupa ce a afirmat intr-un documentar ca vrea sa-i transforme pe imigranti "in sapun" .

Alexandros Plomaritis a fost filmat in documentarul "The Cleaners" plimbandu-se pe strazile cartierului din Atena unde candida la legislative si explicandu-si intentiile. "Suntem pregatiti sa deschidem cuptoarele. Ii vom face sapun (...). Vom face lampi din pielea lor", ar fi afirmat candidatul partidului neonazist Zori Aurii.

"Gata cu gluma. Daca au pielea inchisa la culoare, o vom scoate la lumina cu bataia", ar mai fi spus candidatul, citat de MEDIAFAX.

El a argumentat la tribunalul din Atena unde a comparut ca nu se referea la imigranti, ci la "stangisti" si ca era vorba de o "conversatie particulara", de "glume intre prieteni". Alexandros Plomaritis nu a fost ales la finalul acelor alegeri legislative, care au permis partidului Zori Aurii sa intre in Parlamentul grec cu 18 deputati. Documentarul, realizat de un student la cinematografie, Constantinos Georgousis, a circulat destul de discret in Grecia. Saptamana trecuta, Parlamentul grec a adoptat, dupa mai multe tergiversari, o lege care intareste sanctiunile penale in cazuri de incitare la ura de rasa, care vor putea fi pedepsite cu trei ani de inchisoare cu executare in loc de doi ca pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.