Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate din Europa, afirma ca NATO are nevoie de un cadru legal pentru a apara tarile care nu sunt membre, in contextul in care Rusia ar putea efectua incursiuni militare in Republica Moldova si in regiunea separatista moldoveana Transnistria.

"In ultimii 12 ani, am incercat sa facem Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii structurale si economice tinand cont de faptul ca Rusia ar fi o parte constructiva a viitorului Europei. Dar acum vedem o situatie diferita si trebuie sa o abordam", a declarat Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa, la Institutul Atlantic Council.

Sunt necesare masuri noi pentru oferirea de garantii aliatilor din cadrul NATO si pentru contracararea Rusiei, care ar putea intentiona incursiuni militare in Republica Moldova si in Transnistria, a continuat Breedlove, citat de publicatia The Hill, scrie MEDIAFAX.

NATO trebuie sa clarifice politica sa si in relatia cu tari care nu sunt membre ale Aliantei si care risca sa le fie incalcata suveranitatea de catre Rusia, a continuat Breedlove. "Ce asigurari le pot fi oferite acestor tari? Si care ar fi pronumele personal in aceasta fraza? Cine suntem «noi»? Este vorba de NATO? Este o coalitie? Sunt aliante de tip bilateral?", a subliniat Breedlove, citat de The Washington Times.

"Adaptam Alianta Nord-Atlantica pentru un viitor diferit", a continuat generalul american, precizand ca Statele Unite au nevoie totusi de Rusia "pe termen lung", pentru o Europa "intreaga, libera si aflata in pace". "Rusia trebuie sa fie parte a acestei Europe", a subliniat Breedlove.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.