Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atacat sambata Statele Unite, pe care le-a acuzat ca ar cauta sa "izoleze" Rusia si sa-i "taie" relatiile economice cu UE, dupa intrarea in vigoare a sanctiunilor europene impuse Moscovei pentru presupusa sa implicare in conflictul armat din Ucraina, relateaza AFP.

"Practic tot ceea ce fac radicalii si extremistii ucraineni (...) primeste un cec in alb de la Statele Unite", a declarat Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat emis de diplomatia rusa, intr-un interviu pentru postul TV Centru, scrie MEDIAFAX.

"Washingtonul a dovedit in mai multe randuri ca obiectivul sau este sa agraveze cat mai mult aceasta criza, cu scopul de a folosi Ucraina ca pe moneda de schimb in noua sa tentativa de a izola si slabi Rusia", a apreciat ministrul rus de Externe.

El a denuntat, de asemenea, eforturile Statelor Unite vizand, in opinia sa, sa "bata un cui intre Rusia si Europa". "America vrea sa profite de situatia actuala ca sa taie legaturile economice dintre Europa si Rusia", cu scopul de a impune UE livrarile sale de gaz, al caror pret este net superior gazului rus, a declarat Serghei Lavrov.

Washingtonul doreste "sa-si asigure conditiile cele mai favorabile in cadrul negocierilor privind crearea unui parteneriat transatlantic comercial si de investitii", a apreciat el. Astfel, Statele Unite "incearca sa impuna Europei livrari de gaz lichefiat american la preturi care nu pot sa fie concurentiale raportat la pretul gazului rus", a precizat ministrul.

El a acuzat totodata UE ca este "pregatita sa-si sacrifice economia (pe altarul) politicii", subliniind ca Bruxelles-ul a decis sa pregateasca o noua serie de sanctiuni vizand Rusia, pe 5 septembrie, in ziua in care a fost semnat la Minsk un acord asupra unui armistitiu in Ucraina, "inainte de orice multumita unei initiative a presedintelui rus Vladimir Putin".

Insa "sunt sigur ca acest lucru va trece. Voci rationale se aud deja in cadrul UE. Noi nu credem absolut deloc ca aceasta indepartare poate deveni strategica" in relatia dintre Moscova si Bruxelles, a apreciat Lavrov. "Rusia este interesata ca parteneriatul nostru strategic cu Uniunea Europeana sa se consolideze si dezvolte", a subliniat el.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.