Autoritatile americane si cele canadiene au anulat exercitiile militare comune cu Rusia.

Exercitiile militare Vigilant Eagle au fost "anulate, cel putin pentru anul 2014, de catre Departamentul american al Apararii si premierul canadian, Stephen Harper", a anuntat joi purtatorul de cuvant al Comandamentului nord-american de aparare aeriana (NORAD), Charles Marsh. El a precizat ca aceste exercitii au fost anulate "din cauza situatiei din Ucraina".

Exercitiile Vigilant Eagle erau desfasurate anual incepand din 2007, in august sau septembrie. Uneori, ele erau organizate in ziua comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001. Ele "reprezentau o oportunitate pentru NORAD si Russia de a coopera si coordona un raspuns la o amenintare comuna", a adaugat Marsh, intr-un mesaj electronic pentru Fairbanks Daily News-Miner.

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi punerea in aplicare a unor noi sanctiuni impotriva Rusiei in sectorul financiar, cel al energiei si al apararii, ca raspuns la "actele ilegale" ale Moscovei in Ucraina. La randul sau, Canada, care a adoptat in mai multe etape sanctiuni economice vizand oficiali de la Moscova si separatisti prorusi, a anuntat luni ca este pregatita sa inspreasca masurile impotriva Rusiei, acuzata ca este responsabila de escaladarea crizei din Ucraina.

De asemenea, Guvernul canadian a anuntat recent ca un avion de vanatoare apartinand fortelor armate ruse a "efectuat rotiri deasupra NCMS Toronto", o fregata aflata intr-o misiune sub comandamentul NATO, denuntand actiuni "provocatoare in mod inutil" din partea Rusiei. Insa Moscova a respins aceste acuzatii de provocare, dand asigurari ca este vorba despre un zbor "planificat" anterior


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.