De la intrarea in vigoare a armistitiului cu separatistii prorusi situatia in estul Ucrainei s-a schimbat radical.

"Situatia pe front s-a schimbat radical. Inainte de anuntarea armistitiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieti de eroi", a declarat seful statului. Dar "Ucraina nu a facut nicio concesie asupra integritatii sale teritoriale", iar estul tarii va ramane "parte a Ucrainei", a subliniat el. Kievul si separatistii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede in primul rand o incetare a focului, respectat in general, in pofida acuzatiilor reciproce de incalcare. Daca persista, armistitiul risca sa confirme pierderea controlului de catre Kiev a teritoriilor aflate in prezent sub controlul rebelilor prorusi din estul tarii.

Rusia: Intrarea Ucrainei in NATO, o provocare fara PRECEDENT!

Presedintele rus Vladimir Putin afirma marti, in cursul unei convorbiri telefonice cu omologul sau ucrainean ca Moscova este pregatita sa contribuie in continuare la solutionarea pasnica a crizei din Ucraina. Luni, cei doi sefi de stat au discutat, de asemenea, prin telefon si au au convenit sa continue dialogul in vederea instaurarii pacii in estul Ucrainei.

Porosenko: Majoritatea trupelor ruse prezente in Ucraina au parasit teritoriul

"Conform ultimelor informatii pe care le-am primit de la serviciile noastre de informatii, 70 la suta dintre fortele ruse au fost retrase", a declarat presedintele in Consiliul de ministri, conform site-ului Presedintiei. "Acest lucru ne face sa speram pe viitor la initiative de pace", a adaugat el. Presedintele ucrainean declara luni la Mariupol ca este imposibil de castigat conflictul din estul Ucrainei dintre armata si rebelii prorusi "doar prin mijloace militare", cerand o retragere a trupelor ruse.

Autoritatile de la Kiev si rebelii prorusi au semnat, vineri, un armistitiu, insotit de un acord de retragere a trupelor si un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, insa viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de insurgenti la Donetk si Lugansk nu a fost discutat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.