Liderul spiritual Dalai Lama Tenzin Gyatso a marturisit ca vrea fie ultimul conducator tibetan si sa puna capat acestei traditii.


Intrebat daca tibetanii au in continuare nevoie de un dalai lama, Tenzin Gyatso a raspuns pentru ziarul "Welt am Sonntag" ca "institutia Dalai Lama exista de aproape cinci secole. Aceasta traditie poate, acum, sa se opreasca cu cel de-al 14-lea Dalai Lama, care este foarte iubit".

"Daca vine al 15-lea Dalai Lama si face de ras functia, institutia Dalai Lama va fi ridiculizata"
, a adaugat el razand, potrivit unei transcrieri a interviului, in engleza, conform MEDIAFAX. "Oamenii care gandesc in termeni politici este necesar sa-si dea seama, ca atare, ca aceasta perioada de aproximativ 450 de ani in care am avut aceasta institutie a Dalai Lama si-a cam trait traiul", a mai declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, in varsta de 79 de ani.

A renuntat la putere

"Institutia Dalai Lama era importanta in principal din cauza puterii ei politice. Eu am renuntat complet la putere in 2011, cand m-am retras", a spus el. Liderul spiritual al budismului tibetan a anuntat deja ca "institutia Dalai Lama si-a indeplinit misiunea", fara sa ofere alte precizari. Dalai Lama a anuntat in martie 2011 ca-si abandoneaza rolul politic de lider al miscarii tibetanilor in exil, un rol in mod esential simbolic. Desemnat Dalai Lama la varsta de trei ani, el considera deja ca s-a retras pe jumatate incepand din 2001, cand a fost ales pentru prima data un premier al Guvernului in exil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.