Reprezentanti ai Guvernului ucrainean si rebelilor prorusi care s-au intalnit la Minsk au semnat vineri un protocol preliminar pentru incetarea focului in estul Ucrainei, anunta presedintele ucrainean Petro Porosenko, relateaza BBC.

Porosenko a declarat ca armistitiul urmeaza sa intre in vigoare la ora 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei). El a facut acest anunt in contextul unor noi informatii despre confruntari armate in estul Ucrainei.

Presedintele ucrainean a ordonat armatei sa inceteze ostilitatile in estul tarii vineri, incepand de la ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei), scrie MEDIAFAX.

"Ordon sefului Statului Major al fortelor armate sa inceteze ostilitatile incepand de la ora (locala) 18.00, pe 5 septembrie", a anuntat presedintele, citat de serviciul sau de presa.

Concomitent, Occidentul lucreaza in vederea inaspririi sanctiunilor impuse Rusiei. Occidentul acuza Rusia ca trimite armament si trupe pentru a-i sustine pe insurgenti in estul Ucrainei, insa Moscova dezminte aceste acuzatii.

La negocierile de la Minsk, capitala Belarusului, iau parte fostul presedinte ucrainean Leonid Kravciuc, ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov si liderii "republicilor populare" de la Donetk si Lugansk.

Reuniunea are loc dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri un plan de pace in sapte puncte. Planul include incetarea "operatiunilor ofensive active" atat de catre armata ucraineana, cat si de catre rebelii prorusi, monitorizarea internationala a armistitiului, un schimb neconditionat de prizonieri si crearea unor coridoare umanitare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.