Premierul slovac a cerut limitarea dispozitivului noilor sanctiuni propuse de Comisia Europeana (CE) impotriva Rusiei.

"Cerem ca unele bunuri care figureaza pe lista sa fie suprimate, pentru ca noi sa le putem exporta spre Rusia", a declarat Fico, la sfarsitul unei reuniuni a Guvernului sau. Bratislava se pronunta, in special, impotriva sanctiunilor care vizeaza activitatile filialei slovace a bancii Sberbank si exporturile de bunuri de uz civil si potential militar, a adaugat Fico, subliniind ca tara sa nu vrea sa "submineze unitatea Uniunii Europene".

Premierul ceh Bohuslav Sobotka, de asemenea, a declarat recent ca Cehia isi rezerva dreptul de a face "obiectii" in privinta inaspririi sanctiunilor Uniunii Europene (UE) contra Rusiei, acuzata de interventie militara directa impotriva Ucrainei. "Ne-am dori o schimbare asupra conditiilor de aplicare a sanctiunilor, deoarece ele perturba (...) exporturile de echipamente mecanice cehe catre Rusia", a declarat Sobotka dupa o reuniune a Guvernului ceh.

La randul sau, ministrul ceh al Industriei si Comertului, Jan Madlek, a anuntat miercuri ca exporturile cehe de bunuri cu dublu uz catre Rusia au atins 1,7 milioane de coroane (61 de milioane de euro) de la inceputul anului. Comisia Europeana le-a prezentat miercuri statelor membre UE propuneri pentru inasprirea sanctiunilor impuse Rusiei. Propunerile avansate de catre CE prevad aprofundarea sanctiunilor economice din faza trei decise la sfarsitul lui iulie si care vizeaza accesul pe piete de capitaluri, apararea, bunurile cu dubla folosinta civila si militara si tehnologii sensibile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.