Japonia s-a declarat pregatita, luni, sa funizeze un tratament experimental pus la punct de o companie nipona pentru a lupta impotriva virusului Ebola, care devasteaza patru tari din Africa de Vest.

"Tara noastra este dispusa sa livreze medicamentul in cooperare cu fabricantul daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) face o cerere in acest sens", a declarat secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga.

In prezent nu exista niciun vaccin sau medicament antiviral omologat impotriva virusului Ebola, care figureaza printre cele mai contagioase si mai mortale pentru oameni, putand provoca moartea in cateva zile. In fata gravitatii epidemiei actuale, cea mai grava de la descoperirea virusului in urma cu 40 de ani, comunitatea medicala internationala a aprobat la jumatatea lui august folosirea unor tratamente neomologate.

O raza de speranta a venit de la un ser experimental american, ZMapp, un cocteil de trei anticorpi "monoclonali" disponibil in cantitati mici: doua persoane tratate cu acest ser au iesit din spital vindecate saptamana trecuta. Un preot spaniol care a beneficiat de acest medicament a decedat insa cu cateva zile inainte.

Tratamentul japonez este numit favipiravir (sau "T-705"). Acesta este comercializat sub numele de Avigan de Toyama Chemical, filiala a firmei specializate in tehnici de imagine FujiFilm Holdings. In comparatie cu ZMapp, acesta prezinta avantajul ca a fost omologat in martie in Japonia ca antiviral impotriva gripei si este in prezent in faza testelor clinice in Statele Unite.

Administrarea lui sub forma de comprimate poate facilita tratamentul in zonele cu infrastructuri medicale limitate.

"Chiar inainte ca OMS sa ia o decizie, noi suntem pregatiti sa raspundem cererilor individuale (ale personalului medical) in anumite conditii, daca este vorba despre un caz urgent", a subliniat Suga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.