Germania va livra kurzilor irakieni 4.000 de veste antiglont si tot atatea casti, precum si 200 de aparate radio si 680 de aparate pentru vedere pe timpul noptii, a dezvaluit luni saptamanalul german Der Spiegel pe site, citat de AFP, citat de MEDIAFAX.

Primele avioane care livreaza acest echipament militar ar putea decola saptamana aceasta, potrivit aceleiasi surse care citeaza o lista stabilita de armata germana.

Printre alte livrari prevazute figureaza, de asemenea, 20 de detectoare de metale si 30 de sonde antimine care provin din stocurile de echipament ale armatei germane, dar si ale Ministerului de Externe.

Berlinul raspunde astfel solicitarilor logistice ale kurzilor comunicate in urma cu doua saptamani unui agent de legatura al BND, serviciile secrete germane, potrivit Der Spiegel.

Guvernul german a decis miercuri sa livreze arme kurzilor din Irak, unde jihadistii Statului Islamic (SI) seamana teroare incepand din iunie.

"Suntem pregatiti sa le trimitem kurzilor cat mai rapid posibil" un ajutor militar care ar putea include armament, a anuntat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Berlinul se alatura astfel Parisului si Londrei, care au anuntat deja ca vor livra arme combatantilor kurzi, o pozitie aprobata in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Externe ai Uniunii Europene.

Anterior, Germania, care a trimis deja saptamana trecuta 36 de tone de provizii si de material medical la Erbil, capitala Kurdistanului irakian (nord), a anuntat ca doreste sa trimita material militar neletal, dar detaliile nu au fost precizate pana in prezent.

Bundestagul, Camera inferioara a Parlamentului german, urmeaza sa se reuneasca pe 1 septembrie intr-o sesiune extraordinara, pentru a discuta despre livrarea de arme catre kurzi.

Majoritatea germanilor sunt ostili livrarilor de armament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.