Un studiu asupra impactului radiatiilor catastrofei de la Fukushima a relevat ca 103 copii si adolescenti din regiune, in varsta de pana la 18 ani la momentul accidentului, au dezvoltat un cancer al tiroidei, confirmat chirurgical sau suspectat puternic.

Insa legatura cu dezastrul atomic nu a fost stabilita.

Teste au fost efectuate asupra unui numar de 300.000 de tineri din provincia Fukushima (nord-est) de catre un comitet care urmareste starea sanatatii locuitorilor, arata MEDIAFAX.

Numarul cancerelor confirmate in urma unei interventii chirurgcale a ajuns la 57. Celelalte 47 de cazuri nu sunt inca sigure suta la suta, dar probabilitatea este foarte mare.

Un adolescent a fot operat, dar nodulul prelevat era benign.

Proportia copiilor din provincia Fukushima atinsi este, deci, de ordinul a 30 la 100.000, insa nu exista o baza de referinta pentru aceasta regiune, ceea ce impiedica sa se deduca daca exista o crestere cauzata de accidentul atomic din martie 2011.

Specialisti mandatati de catre autoritatile de la nivelul prefecturii tind sa creada ca aceste cancere nu sunt legate in mod direct de dezastru.

"Cu dificultate se poate stabili o legatura de tip cauza-efect, dar este necesara continuarea examenelor, deoarece proportia descoperirii unor tumori creste odata cu varsta, chiar si in perioade normale", a declarat profesorul Shunichi Suzuki de a Universitatea de medicina din prefectura Fukushima, la prezentarea rezultatelor studiului, duminica dupa-amiaza.

Aceasta opinie se bazeaza, intre altele, pe date comparative, si anume in cazul catastrofei de la Cernobil, in 1986, in Ucraina.

Cu toate acestea, parintii copiilor respectivi nu pot sa nu se gandeasca la faptul ca expunerea la raze (si mai ales la izotopi de iod 131) in primele zile de dupa sinistru este cauza.

Tiroida este un "burete" de iod (materia prima pentru producerea hormonilor tiroidieni), in special la copiii aflati in crestere. Aceasta glanda este, deci, deosebit de vulnerabila la emisiile de ioni de iod 131 radioactivi, in cazul unui accident nuclear. De aceea, se recomanda administrarea de iod stabil, pentru saturarea tiroidei in prealabil. Insa, in cazul Fukushima, aceasta masura nu a fost implementata.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Autoritatile japoneze au decis de curand sa distribuie iod stabil locuitorilor aflati in apropierea reactoarelor, care ar putea sa fie repornite intr-un viitor apropiat, incepand cu reactoarele Sendai 1 si 2, in sud-vest. Pentru moment, parcul japonez de 48 de unitati este oprit - fara a numara cele sase reactoare de la Fukushima Daiichi, devastate si care urmeaza sa fie dezmembrate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.