Filiala britanica a grupului francez de electricitate EDF a anuntat luni suspendarea a patru reactoare nucleare din nordul Angliei, din cauza unei probleme descoperite la unul dintre ele.

Inspectia reactorului 1 de la centrala Heysham 1 a aratat o defectiune la un cazan, in timpul operatiunilor de mentenanta demarate la inceputul lui iunie, a explicat compania intr-un comunicat.

Acest reactor este oprit de atunci, "in timp ce verificarile continua pentru a determina natura defectiunii".

Ca masura de precautie, compania a decis sa suspende pentru cel putin opt saptamani alte trei reactoare de acelasi tip: unul la aceeasi centrala din apropiere de Lancaster, pe coasta de vest, si doua la Hartlepool, pe coasta de nord-est a Angliei.

Suspendarea acestor reactoare, vechi de peste 30 de ani, intervine in momentul in care Marea Britanie vrea sa-si reinnoiasca parcul nuclear, spre deosebire de alte tari, ca Germania, care au decis sa renunte la acest tip de energie, dupa catastrofa de la Fukushima, Japonia, din martie 2011.

Guvernul britanic a anuntat in octombrie un acord cu EDF pentru constructia a doua reactoare EPR la Hinkley (sud-vest), un proiect de 16 miliarde de lire sterline (20 de miliarde de euro), care ar permite sa furnizeze retelei de electricitate 3,2 gigawati.

Constructorul francez de reactoare Areva si grupurile chineze CGN si CNNC sunt asociate la acest proiect, prevazut sa intre in functiune in 2023.

Cele patru reactoare pe care filiala EDF in Marea Britanie, EDF Energy, le-a intrerupt au intrat in functiune in 1983 si urmeaza sa fie oprite definitiv in 2019. Cele doua centrale Heysham 1 si Hartlepool furnizeaza in mod normal o putere cumulata de aproape 1,2 gigawati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.