Fortele americane au efectuat noi atacuri aeriene in nordul Irakului, vineri, contra Statului Islamic (SI), care au permis "eliminarea unor teroristi".

In jurul orei 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei), un atac, efectuat cu un avion fara pilot, a "eliminat teroristi" care manevrau un mortier. Apoi, la 15.20 GMT (17.20, ora Romaniei), patru avioane de vanatoare au lansat opt bombe care au neutralizat un convoi si un mortier in apropiere de Erbil, capitala Kurdistanului Irakian, a explicat purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Cu cateva ore mai devreme, doua avioane de vanatoare au lansat bombe de 250 de kilograme asupra unui obiectiv al artileriei mobile a SI ce a vizat forte kurde la Erbil si ameninta personalul american.

Este pentru prima data cand Statele Unite se implica in Irak de la retragerea trupelor americane, in 2011.

Presedintele american Barack Obama a autorizat aceste atacuri joi seara, pentru a evita un "genocid" si a stopa avansul extremistilor sunniti, care ameninta minoritatile crestine si Yezidi.

Casa Alba a precizat ca presedintele american nu a stabilit un termen pentru incheierea acestei operatiuni militare, dar a repetat ca Statele Unite exclud sa trimita trupe la sol si sa se angajeze intr-un "conflict militar prelungit".

Seful armatei irakiene, Babaker Zebari, a apreciat ca acest sprijin aerian va conduce rapid la "schimbari enorme pe teren".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.