Comisarul european pentru Sanatate Tonio Borg a apreciat, vineri, ca este "extrem de scazut" riscul ca epidemia de febra hemoragica Ebola sa se extinda in Europa, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat stare de "urgenta de sanatate publica la nivel mondial".

"Doresc sa-i asigur pe cetateni ca riscul de raspandire a Ebola pe teritoriile europene este extrem de scazut. Acesta, in primul rand pentru ca putine dintre persoanele care se deplaseaza in Europa sunt susceptibile de a fi infectate si, in al doilea rand, pentru ca virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave'', a declarat comisarul Tonio Borg, intr-un comunicat.

"UE urmareste de cateva luni situatia din Africa de Vest si, in cazul putin probabil ca virusul sa afecteze Europa, suntem pregatiti sa facem fata" situatiei, a asigurat comisarul european pentru Sanatate.

Un spaniol contaminat cu Ebola in Liberia a fost repatriat joi in Spania pentru tratament. "Gandurile mele se indreapta spre victime si familiile lor", a mai afirmat comisarul Borg, salutand "eforturile comunitatilor afectate de epidemie" si ale "miilor de persoane implicate in lupta" impotriva virsului, care a provocat deceseul a aproape 1.000 de persoane de la inceputul anului.

Declaratia oficialului european intervine in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat vineri ca epidemia de febra hemoragica Ebola reprezinta o "urgenta de sanatate publica la nivel mondial".

Pe fondul agravarii situatiei, este necesar "un raspuns international coordonat" pentru oprirea si regresul extinderii Ebola la nivel international", a afirmat directoarea generala a OMS, doctorul Margaret Chang. Epidemia de Ebola este "cea mai importanta si cea mai grava" din ultimele patru decenii, a adaugat ea.

Comisia Europeana contribuie la pregatirea si coordonarea administrarii riscurilor cu statele membre si cu sustinerea Centrului european pentru prevenirea si controlarea maladiilor, precum si cu OMS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.